Το IFAB, το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο που καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, αποφάσισε ότι ο κανόνας της προσωρινής αποβολής θα πρέπει να δοκιμαστεί και αυτό θα γίνει πλέον, με την οριστική απόφαση να αναμένεται τον Μάρτιο του 2024 και τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου, Μαρκ Μπέλιγχαμ, να εξηγεί το γιατί.

Πρόκειται για έναν κανονισμό που παραπέμπει στο ράγκμπι ή στο πόλο αλλά θα εφαρμοστεί και στο ποδόσφαιρο πλέον. Αρχικά πειραματικά και αν κριθεί ότι είναι όλα καλά θα αποφασιστεί και η καθιέρωσή του. Αυτή είναι μια συζήτηση που θα γίνει τον Μάρτιο του 2024, τότε θα παρθεί η οριστική απόφαση.

Μέχρι τότε, όμως, ο κανονισμός θα χρησιμοποιείται και μένει να φανεί το πού, με τα δημοσιεύματα πριν λίγες μέρες να κάνουν λόγο για την Premier League. Όπως και να έχει, μέχρι να ανακοινωθεί σε ποια διοργάνωση ή σε ποιους αγώνες θα γίνει η δοκιμή, ανακοινώθηκε ότι… θα γίνει όντως αυτή.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η προσωρινή αποβολή για διαμαρτυρίες στον διαιτητή ή για ξεκάθαρα φάουλ τακτικής θα πρέπει να δοκιμαστεί σε επαγγελματικούς αγώνες», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, με τον Μαρκ Μπέλιγχαμ, να εξηγεί με δηλώσεις του το γιατί θα υπάρχει η η προσωρινή αποβολή.

«Η απογοήτευση των οπαδών είναι τεράστια όταν βλέπουν μια πολλά υποσχόμενη αντεπίθεση να σταματά από ένα φάουλ. Το ερώτημα αν η κίτρινη κάρτα είναι αρκετή για να τιμωρήσει αυτήν την παράβαση μας έκανε να αναρωτηθούμε αν θα έπρεπε να υπάρχει και η λευκή κάρτα. Θα δούμε σε ποια διοργάνωση θα μπορέσουμε να το δοκιμάσουμε», ήταν τα λόγια του.

Οι περιπτώσεις στις οποίες ο διαιτητής θα μπορεί να εφαρμόζει τον κανονισμό της προσωρινής, 10λεπτης όπως φαίνεται, αποβολής, είναι δύο: Όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες προς το πρόσωπό του και όταν γίνεται ένα σκόπιμο φάουλ για να κοπεί η αντεπίθεση.