«Τα ευρήματα προφανώς παραπέμπουν σε συγκεκριμένη αιτία θανάτου, τον ασφυκτικό θάνατο» επανέλαβε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, αναφορικά με τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα, της Μαλένας και της Ίριδας.

«Μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Η εκταφή είναι το ύστατο μέσο όταν δεν έχουμε ικανοποιητικά στοιχεία και δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή» επισήμανε ο κ. Λέων μιλώντας στην ΕΡΤ και ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο για το πρώτο παιδί όσο και για το δεύτερο υπάρχουν σημαντικά ευρήματα.

Αναφερόμενος στο αν βρέθηκε κεταμίνη στα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας από την Πάτρα τόνισε ότι η συγκεκριμένη ουσία –που προκάλεσε το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας– εξετάστηκε και στα δύο παιδιά και αποκλείστηκε. «Το εργαστήριο που βρήκε την κεταμίνη στο τρίτο παιδί, εξέτασε τις ιστολογικές εξετάσεις του πρώτου. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση επί των αποτελεσμάτων. Προφανώς, στα δύο παιδιά δεν υπάρχει κεταμίνη» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, στην Ίριδα, που ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας που πέθανε, «έχουμε σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν ουσιαστικά σε συγκεκριμένη αιτία έλλειψης οξυγόνου. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι και στα δύο παιδιά έχουμε τραύματα στις έξω αεροφόρους οδούς, τραύματα τα οποία τώρα, στη δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση εκτιμώνται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή».

Όπως επανέλαβε ο ιατροδικαστής, πιθανά στην πρώτη έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας να υπήρχαν αστοχίες. «Τα ευρήματα προφανώς παραπέμπουν σε συγκεκριμένη αιτία θανάτου, αλλά και είδος θανάτου: ασφυκτικό θάνατο» είπε και πρόσθεσε ότι εξαρχής «ο ασφυκτικός θάνατος ήταν ένα από τα επικρατέστερα σενάρια».

Σχολιάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο ίδιος στο Twitter για τον τρόπο θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας, εστίασε στα σημαντικά ιατροδικαστικά ευρήματα που «δείχνουν» την αιτία θανάτου των δύο κοριτσιών.

«Στο βρέφος, πήγαμε στο μικροσκόπιο είδαμε έναν εγκέφαλο ο οποίος νοσούσε από έλλειψη οξυγόνου. Σε συνδυασμό με τα τραύματα που είχε το βρέφος και παράλληλα ένα πανάκι με αίμα αντιλαμβάνεστε γιατί ακριβώς κατευθυνόμαστε… Ουσιαστικά βεβαιώνεται μία τέτοια αιτία θανάτου» δήλωσε ο κ. Λέων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας ήταν επικριτικός στον τρόπο που έγινε η ιατροδικαστική εξέταση στο πρώτο παιδί. «Δυστυχώς, η συνάδελφος δεν μερίμνησε ώστε να λάβει τμήμα εγκεφάλου ώστε να το δούμε το μικροσκόπιο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι πλέον το έργο της επιτροπής διερεύνησης που επανεξετάζει τις αιτίες θανάτου των άλλων δύο παιδιών, βρίσκεται σε έμπειρους ιατροδικαστές.