Κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω θαλάσσης, το οποίο ζητούσε από 5.000 μέχρι 7.000 ευρώ για να τους μεταφέρει στην Ιταλία με σκάφη, εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με το Λιμενικό.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε αλλοδαπούς από την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία, με τη χρήση σκαφών.

Συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί (τρεις Ιρακινοί δύο Ουκρανοί και ένας Τούρκος), καθώς και δύο Έλληνες σε παράλληλες επιχειρήσεις σε Λευκάδα και Αθήνα. Συγκατηγορούμενοί τους είναι και τρεις ακόμη Έλληνες, για αδικήματα εκτός πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε πληροφοριακό επίπεδο η έρευνα υποστηρίχθηκε ενεργά από τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και σε επιχειρησιακό επίπεδο από κοινού με τα Λιμεναρχεία Ηγουμενίτσας και Λευκάδας.

Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του EMPACT, για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, καθώς και πανευρωπαϊκής δράσης του προγράμματος EMPACT, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών.

Η ΕΛΑΣ μετά από πολύμηνη έρευνα, αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος που δραστηριοποιείτο στη διευκόλυνση της εξόδου από την Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους και κάνοντας χρήση πλωτών μέσων. Οι δράστες προωθούσαν τους αλλοδαπούς από διάφορα παράλια σημεία της δυτικής Ελλάδας προς τις ιταλικές ακτές, με σκάφη.

Διακίνηση μεταναστών: Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν τους υποψήφιους για διακίνηση μέσω του «κοινωνικού δικτύου» που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς τους, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαμένουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, εκμεταλλεύονταν τη γνωριμία τους με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται συστηματικά στη διακίνηση αλλοδαπών.

Σημειώνεται, ότι η αμοιβή του κυκλώματος για τη διακίνηση από την Ελλάδα στην Ιταλία είχε καθοριστεί από 5.000 έως 7.000 ευρώ ανά άτομο.

Μετά τον εντοπισμό των αλλοδαπών, τους μετέφεραν με οχήματα της εγκληματικής οργάνωσης ή μισθωμένα λεωφορεία, στα κατά τόπους σημεία επιβίβασης, όπου οι αλλοδαποί κρύβονταν προσωρινά σε απομονωμένα σημεία, μέχρι την άφιξη κατάλληλου ιστιοφόρου ή ταχύπλοου σκάφους.

Πώς έγινε η επιχείρηση της αστυνομίας

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την αποδόμηση του κυκλώματος, προχθές, Τετάρτη 14 Ιουλίου, οι δράστες επιδίωξαν την προώθηση 14 αλλοδαπών, με χρήση ταχύπλοου σκάφους.

Την προηγουμένη ημέρα, Τρίτη 13 Ιουλίου, μέλη της σπείρας μετέφεραν με ΙΧ αυτοκίνητο 14 αλλοδαπούς, από την περιοχή της Ομόνοιας στο ακρωτήρι Δουκάτο Λευκάδας, με τη συνοδεία προπορευόμενου οχήματος, το οποίο είχαν μισθώσει τις προηγούμενες ημέρες για το σκοπό αυτό.

Μετά την άφιξη τους στο σημείο, οι αλλοδαποί παρέμειναν κρυμμένοι στη βλάστηση της παραθαλάσσιας βραχώδους περιοχής, εφοδιασμένοι με ρούχα και τρόφιμα από την σπείρα.

Τα μικτά κλιμάκια αστυνομικών και λιμενικών, που επιτηρούσαν το χώρο, στις 5:30 της 14ης Ιουλίου, εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος να πλησιάζει στο σημείο. Αφού οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν και το σκάφος αναχώρησε, περιπολικό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας επιχείρησε τον έλεγχό του. Ο χειριστής του σκάφους, όμως, δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και εντολές των λιμενικών, ανέπτυξε ταχύτητα εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ επιχείρησε να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος.

Οι λιμενικοί που ακολουθούσαν το σκάφος έριξαν προειδοποιητικά πυρά, με αποτέλεσμα το σκάφος να ελαττώσει ταχύτητα. Αμέσως μετά ο χειριστής του πήδηξε στη θάλασσα, αφήνοντας το σκάφος ακυβέρνητο μέχρι να ακινητοποιηθεί. Ο χειριστής περισυλλέχθηκε από τη θάλασσα, ενώ μέσα στο σκάφος εντοπίστηκαν οι 14 αλλοδαποί, που μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Λευκάδας.

Σε παράλληλη επιχείρηση στην Αττική, συνελήφθησαν επτά επιπλέον μέλη της οργάνωσης.

Στις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 1.119 πακέτα τσιγάρων και 213 συσκευασίες κατεργασμένου καπνού, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης, 918 νομίσματα των δύο ευρώ, προφανώς παραχαραγμένα, δύο ΙΧ αυτοκίνητα, ένα ιστιοφόρο σκάφος, το χρηματικό ποσό των 3.660 ευρώ, 12 φυσίγγια, μαχαίρι, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, μικροποσότητα κάνναβης και πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων.

Όσον αφορά την προδικαστική έρευνα, εντάχθηκε σε δράση της Ευρωπαϊκής Πολυτομεακής Πλατφόρμας Καταπολέμησης Εγκληματικών Απειλών, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών μέσω της Ανατολικής Μεσογειακής Οδού, της οποίας ηγείται η Ελλάδα.

Επίσης, σε όλη διάρκεια της έρευνας, η ΕΛΑΣ ανέπτυξε στενή συνεργασία με τους φορείς του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (National Operational Plan/N.O.P.), καθώς επίσης και με την National Crime Agency (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.