Σοκ προκαλούν η δράση αλλά και οι διάλογοι εκβιαστών ανηλίκων κοριτσιών που έφερε στο φως της δημοσιότητας η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Documento.

Πρόκειται για αρχεία σε διάφορες πλατφόρμες που συλλέγουν και διακινούν γυμνό υλικό ενήλικων γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, κάποιες με τα ονοματεπώνυμά τους ή με τα ονόματα που χρησιμοποιούν ακόμη ή χρησιμοποιούσαν κάποια στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι δράστες, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, συνεννοούνται μέσω του fidempores.chatango.com. Το chatango είναι πλατφόρμα για chat, και ορισμένα chat του περιέχουν βαρύ υλικό παιδικής πορνογραφίας και παρακολουθούνται από το FBI, ενώ υπάρχουν και «φακελωμένες» κοπέλες.

Στους συγκεριμένους φακέλους διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο για φωτογραφίες γυναικών που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης ερωτικού περιεχομένου, κυρίως μέσω Instagram, ενώ υπήρχαν και βίντεο που ενδεχομένως είχαν τραβηχτεί ή σταλεί συναινετικά αλλά δεν διακινήθηκαν με τη συναίνεση των γυναικών.

Ενδεικτικό αυτής της οπτικοποιημένης φρίκης είναι ότι, για παράδειγμα, σε ένα από τα βίντεο απεικονιζόταν κοπέλα έφηβη η οποία έκανε σε κάποιον στοματικό με εκβιαστικό τρόπο, ενώ αυτός που τραβούσε το βίντεο της έλεγε συνεχώς να σηκώσει το κεφάλι της ώστε να βιντεοσκοπήσει το πρόσωπό της. Η κοπέλα απαντούσε ενοχλημένα «εντάξει;», σαν να περίμενε να τελειώσει ένα μαρτύριο στο οποίο την είχαν υποβάλει.

Το υλικό της φρίκης παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη και το βράδυ της Πέμπτης 13 Μαΐου, λίγες δηλαδή ώρες μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας αλλά και έπειτα από επικοινωνία με στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) το chatpic.org «έπεσε».

Τα «βαποράκια» του διαδικτύου

Πλατφόρμες όπως το Chatpic και το Volafile ήταν και είναι οι στέγες της εκδικητικής πορνογραφίας ή ορθότερα της μη συναινετικής διανομής σεξουαλικού υλικού, περιγράφει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Πλατφόρμες γνωστές για την τεχνολογική σεξουαλική βία που εμπεριέχουν ή τους διαδικτυακούς βιασμούς που διαπράττουν εν αγνοία των γυναικών ή των ΛΟΑΚΤΙ+ ατόμων που στοχοποιούν και διαπομπεύουν, καθώς αποτελούν σημεία του διαδικτύου στα οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανωνυμία του και να διαμοιράσει υλικό με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χωρίς καν να χρειάζεται κάποιο ειδικό λογισμικό.

Μέσα στο σάιτ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν υπάρχουν μόνο φωτογραφίες γυναικών ή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που μοιράστηκαν κάποιες ιδιωτικές στιγμές με συγκεκριμένους μόνο ανθρώπους στα αυστηρά πλαίσια της ιδιωτικής ζωής ούτε μόνο χρήστες που λειτουργούν με σκοπό την εκδίκηση. Είναι πολλοί εκείνοι που κλέβουν φωτογραφίες γυναικών από τα κοινωνικά δίκτυα, τις αναρτούν και ζητούν να μάθουν πληροφορίες για τη ζωή τους ή αντίστοιχα παραθέτουν πληροφορίες όπως διευθύνσεις, τηλέφωνα και ονοματεπώνυμα γυναικών, εκθέτοντάς τες σε μεγάλο κίνδυνο. Υπάρχουν μέχρι και φωτογραφίες γυναικών που έχουν τραβηχτεί έξω στον δρόμο ή σε παραλίες, οι οποίες φακελώνονται κυριολεκτικά.

Με λίγα λόγια γίνεται ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού και προσωπικών πληροφοριών, κάποιες φορές και με χρηματικό αντίτιμο. Ακόμα, υπάρχουν και κλειδωμένοι φάκελοι για τους οποίους γίνονται ανταλλαγές κωδικών μεταξύ των χρηστών.

Τι απαντά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2020 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το chatpic.org από τη Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτή της ΝΔ, σχετικά με το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την παύση λειτουργίας του συγκεκριμένου ιστότοπου και άλλων ανάλογου περιεχομένου που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία στο διαδίκτυο για τη διενέργεια αξιόποινων πράξεων παιδικής πορνογραφίας και παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οι διευκρινίσεις που δόθηκαν φαίνεται πως δεν έφτασαν στα ώτα των εδώ υπευθύνων.

Στις 10 Μαρτίου 2021 απαντήθηκε από την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον: «Μέχρι σήμερα οι ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές INHOPE έχουν λάβει 54 καταγγελίες κατά του ιστότοπου chatpic.org, ο οποίος φιλοξενείται στις ΗΠΑ. Ολες οι εικόνες που καταγγέλθηκαν απεικόνιζαν ενήλικες. Στις περιπτώσεις αυτές, για να αφαιρεθεί το υλικό, τα θύματα έπρεπε να υποβάλουν καταγγελία στον ιστότοπο ή να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Η πρόταση νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες αποσκοπεί στη βελτίωση αυτής της κατάστασης με διάφορους τρόπους: προβλέπει οριζόντιες υποχρεώσεις για τους ενδιάμεσους παρόχους υπηρεσιών οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εγκατεστημένοι εκτός της ΕΕ.
Οι εν λόγω πάροχοι θα πρέπει να υπακούν στις εντολές των αρμόδιων αρχών για την ανάληψη δράσης κατά παράνομου περιεχομένου. Επιπλέον, θα πρέπει να παρακολουθείται ταχέως η αναφορά παράνομου περιεχομένου από χρήστες και αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου και θα πρέπει να διατίθενται ειδικοί μηχανισμοί καταγγελίας και προσφυγής. Η οδηγία 2011/93/ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν την κατάργηση ιστοτόπων που περιέχουν ή διαδίδουν παιδική πορνογραφία και φιλοξενούνται στο έδαφός τους, καθώς και να προσπαθούν να εξασφαλίζουν την κατάργηση τέτοιου είδους σελίδων που φιλοξενούνται εκτός του εδάφους τους. Τα κράτη-μέλη δύνανται να λάβουν μέτρα για τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε τέτοιου είδους σελίδες στους χρήστες του διαδικτύου στο έδαφός τους».