Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ασυνόδευτα αλλά και τα παραμελημένα παιδιά, τον καιρό της πανδημίας, κρούει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με εγκύκλιό της απευθύνεται στους εισαγγελείς της χώρας υπενθυμίζοντας τους ότι είναι οι εγγυητές της προστασίας και των δικαιωμάτων των παιδιών και τους καλεί να παρεμβαίνουν άμεσα όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά. Άλλωστε, ο ρόλος των εισαγγελέων είναι να απλώνουν δίχτυ προστασίας τόσο στα ασυνόδευτα παιδιά όσο και σε εκείνα που υφίστανται την κακοποίηση ή την εκμετάλλευση και αποτελούν θύματα είτε ρατσισμού είτε ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός η προστασία αυτή, είναι αναγκαία και «υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια των καταγγελλομένων περιστατικών παραμέλησης και εγκατάλειψης ανηλίκων από τους γονείς ή ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τους».

Η κ. Αδειλίνη, στην εγκύκλιο της, τονίζει πως από διεθνείς συμβάσεις και νομοθετήματα προβλέπεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών και υγιεινών συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, σε δομές φιλοξενίας, ξενώνες, κέντρα υποδοχής, κ.λπ., έως ότου μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας, οριστεί ειδικός επίτροπος και υλοποιηθεί ο διαχωρισμό τους από τους ενήλικες, προς αποτροπή φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας. Επιπλέον, επισημαίνει πως οι εισαγγελείς πρέπει να μεριμνούν για την προστασία και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, όπως και για την αντιμετώπιση «με την προσήκουσα αυστηρότητα κάθε εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τους, σχετιζόμενη κυρίως με σωματική ή σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, ρατσιστική βία, εμπορία ανθρώπων για οποιονδήποτε λόγο και κάθε είδους εκμετάλλευση».

Τέλος, η εισαγγελική λειτουργός καλεί τους συναδέλφους της όταν διαπιστώνουν περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την σωματική και ψυχική υγεία του ανήλικου, να ενεργοποιούν τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1532 και 1533) για αφαίρεση της γονικής μέριμνας και την προσωρινή ανάθεση σε κάποιο Ίδρυμα, χώρο φιλοξενίας.