Χρειάστηκε η «σφραγίδα» του Συμβουλίου της Επικρατείας για να αλλάξει το επώνυμό του ανήλικος, ο οποίος γεννήθηκε εκτός γάμου αλλά στη συνέχεια αναγνωρίστηκε από τον φυσικό του πατέρα.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά την άρνηση δημάρχου της Δυτικής Μακεδονίας να αποδεχθεί να λάβει ο ανήλικος το επώνυμο του πατριού του μετά από σχετικό αίτημα της μητέρας του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ Τμήματος αποφάνθηκαν ότι εκτός από τον περιφερειάρχη και τον υπουργό Εσωτερικών στις διαδικασίες για την αλλαγή του επωνύμου εμπλέκεται και ο δήμαρχος, ο οποίος σε περίπτωση άρνησης πρέπει να αιτιολογεί επαρκώς την απόφαση του.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ , με την απόφαση του, έκρινε πως η αλλαγή του επωνύμου, προϋποθέτει τη συνδρομή συγκεκριμένων και σοβαρών λόγων, των οποίων η εκτίμηση ανήκει στην αρμόδια διοικητικής αρχής και προσθέτει ότι ο δήμαρχος, είναι δέσμιος «σε κάθε περίπτωση, προπαντός, να εκτιμά τους λόγους που επικαλείται ο αιτών τη μεταβολή του επωνύμου του και να αποφαίνεται εν όψει της σοβαρότητας των λόγων αυτών, εάν ενδείκνυται ή όχι να εγκριθεί η ζητούμενη μεταβολή, αιτιολογώντας ειδικά, από την άποψη αυτή, την απόφασή του». Αυτό αφορά και την αλλαγή επωνύμου, αναγνωρισθέντος ή υιοθετηθέντος τέκνου (άρθρα 15061-562 Α.Κ.)».

Κατά την απόφαση του ΣτΕ, ο δήμαρχος δεν άσκησε την κατά το νομοθετικό διάταγμα 2573/1953 αρμοδιότητά του, δηλαδή δεν εξέτασε αν με βάση τους λόγους που εξέθεσε η μητέρα του ανηλίκου, «ήταν ή όχι ενδεδειγμένη η μεταβολή του επωνύμου του υιού της, ώστε να δεχθεί ή να απορρίψει το αίτημα με ειδική αιτιολογία». Η υπόθεση αναπέμφθηκε και πάλι στην αρμόδια δημοτική αρχή προκειμένου να κριθεί αιτιολογημένα το αίτημα της μητέρας.

Η μητέρα του παιδιού, το οποίο γεννήθηκε το 2006, ήταν εκείνη που ζήτησε για «ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους» την αλλαγή του επωνύμου. Το παιδί είχε λάβει το επώνυμο του φυσικού του πατέρα ο οποίος το αναγνώρισε με συμβολαιογραφική πράξη χωρίς, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια να διατηρήσει μαζί του επικοινωνία.

Το παιδί φροντίζει ο σημερινός σύζυγος της μητέρας του, ο οποίος και θέλησε να του δώσει το επώνυμο του.