Καμουφλαρισμένες αποθήκες λαθραίων τσιγάρων και καπνού. Από τη μία πλευρά τα ΜΑΤ και λίγο πιο κάτω το τραπεζάκι με τα τσιγάρα.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Παρά το συνεχές κυνηγητό, η δράση του οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων συνεχίζει να υφίσταται στα Εξάρχεια. «Μετά και τις τελευταίες επιχειρήσεις, το φαινόμενο περιορίστηκε κάπως, ωστόσο δεν έχει εξαλειφθεί σε καμία περίπτωση», δηλώνει στο Newsbeast.gr ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων, Γιώργος Αποστολόπουλος.

Οι πάγκοι με τα λαθραία τσιγάρα στήνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι τσιλιαδόροι ελέγχουν τους παράπλευρους δρόμους. Θεμιστοκλέους, Ζωοδόχου Πηγής και Σουλτάνη είναι τα κυρία σημεία που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τσιγάρα και καπνό.

Πάνω στους πάγκους υπάρχει μικρή ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, ενώ το εμπόρευμα βρίσκεται κρυμμένο κάτω από τους πάγκους, μέσα σε χάρτινες κούτες.

«Έχουν μετατρέψει παλιά μαγαζιά σε αποθήκες»

Σε αυτά τα σημεία όπως φαίνεται και στο βίντεο, οι επιτήδειοι έχουν νοικιάσει πρώην καταστήματα, τα οποία τα έχουν μετατρέψει σε αποθήκες λαθραίων τσιγάρων. Στο βίντεο φαίνονται ξεκάθαρα διακινητές και τσιλιαδόροι.

Κάτοικος των Εξαρχείων εκφράζει τις ανησυχίες του στο newsbeast.gr: «Τι να πω. Υπάρχει μεγάλος φόβος και ανησυχία. Μετά την εκκαθαρίσει που έγινε στην πλατεία, έχουν μεταφερθεί στους γύρω δρόμους. Κυρίως στην Θεμιστοκλέους, Ζωοδόχου Πηγής και Σουλτάνη. Όπως καταλαβαίνετε ως κάτοικοι, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Οι τσιλιαδόροι επίσης είναι παντού. Οι Αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα. Όλα γίνονται μπροστά στα μάτια τους και δεν αντιδρούν».

«Μπορεί κανείς να παρατηρήσει σε μικρή απόσταση, από τη μία να υπάρχουν τα ΜΑΤ και λίγο πιο κάτω να υπάρχει το τραπεζάκι με τα τσιγάρα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Αποστολόπουλος.

«Το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων στα Εξάρχεια αλλά και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας είναι κάτι το οποίο έχει ανθίσει πραγματικά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα σε περιοχές, όπως στα Εξάρχεια που επικρατεί καθεστώς ανομίας, η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη. Μέχρι πολύ πρόσφατα τα τραπεζάκια με τους εμπόρους λαθραίων τσιγάρων ήταν διασκορπισμένα σε όλες τις γωνιές των Εξαρχείων. Μετά και τις τελευταίες επιχειρήσεις, το φαινόμενο περιορίστηκε κάπως, ωστόσο δεν έχει εξαλειφθεί σε καμία περίπτωση. Ακόμα και αυτές τις ημέρες που υποτίθεται ότι είναι ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων, μπορεί κανείς να παρατηρήσει σε μικρή απόσταση, από την μία να υπάρχουν τα ΜΑΤ και λίγο πιο κάτω να υπάρχει το τραπεζάκι με τα τσιγάρα. Σαφέστατα το φαινόμενο αυτό ενοχλεί πάρα πολύ και προβληματίζει τους κατοίκους, γιατί είναι ένα πρόσθετο φαινόμενο παρανομίας, ανάμεσα στο «μπουκέτο» το οποίο καταστρέφει την περιοχή και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός όσον αφορά την προέλευση αυτόν των τσιγάρων και τις ουσίες που περιέχουν, γιατί υπάρχει κατανάλωση δυστυχώς από τον κόσμο λόγω φτώχειας και τις εκπτωτικής ανέχειας, οπότε αυτό μπορεί να δημιουργεί και προβλήματα υγείας. Επίσης θέλω να σημειώσω και την απώλεια 600 με 700 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, όπως αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα, από το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων, ζημιώνει το δημόσιο και από την στιγμή που μειώνουμε συντάξεις και μισθούς προκειμένου να εξισορροπήσει ο προϋπολογισμός και να υπάρχει πλεόνασμα και να μην μπορούμε να εξαλείψουμε ολοκληρωτικά αυτό το φαινόμενο. Βεβαίως να επισημάνω πάλι, ότι είναι δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή, συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά οποιαδήποτε πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του».