Ο σκοτεινός ιδρυτής της Σαϊεντολογίας, Λ. Ρον Χάμπαρντ

Η μυστική ζωή του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας που θέλησε τη δική του θρησκεία!


ΚΟΣΜΟΣ
8:39
20/03/2015
Ο σκοτεινός ιδρυτής της Σαϊεντολογίας, Λ. Ρον Χάμπαρντ
3
loading

«Για όνομα του Θεού, πες τους ότι δεν είμαι Θεός!», παραπονιόταν ο Λαφαγιέτ Ρόναλντ Χάμπαρντ στον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας στη Νέα Υόρκη.

Της θρησκείας που είχε ιδρύσει δηλαδή και έμελλε να γνωρίσει εκατομμύρια πιστούς στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, ταυτιζόμενη λίγο-πολύ με τα κελεύσματα του προφήτη της.

Του αινιγματικού Ρον Χάμπαρντ δηλαδή που κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποιος πράγματι ήταν, καθώς οι τρέχουσες βιογραφικές πληροφορίες παρέχονται από τον ίδιο και το πνευματικό του σωματείο και δεν μπορεί στα σίγουρα να είναι αληθινές. Παρατηρεί εδώ ο δικαστής Paul G. Breckenridge στην ετυμηγορία του κατά της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας της Καλιφόρνια τον Οκτώβριο του 1994: «Η οργάνωση [Εκκλησία της Σαϊεντολογίας] είναι ξεκάθαρα παρανοϊκή και σχιζοφρενική και ο περίεργος συνδυασμός φαίνεται να είναι αντανάκλαση του ιδρυτή της Λ. Ρον Χάμπαρντ. Τα αποδεικτικά στοιχεία απεικονίζουν έναν άντρα που είναι κυριολεκτικά παθολογικός ψεύτης όσον αφορά στην ιστορία του, το περιβάλλον και τα επιτεύγματά του».

Όμοια με τον ιδρυτικό μύθο της Σαϊεντολογίας δηλαδή, κατά τον οποίο ένας μοχθηρός διαγαλαξιακός πολέμαρχος επ ονόματι Ξένου, ο οποίος ήλεγχε λέει 76 ολόκληρους πλανήτες στη συμπαντική γειτονιά μας, μάντρωσε 13,5 τρισεκατομμύρια είδη εξωγήινης ζωής, τους αλυσόδεσε στα γήινα ηφαίστεια και τους ανατίναξε κατόπιν με πυρηνικά όπλα! Οι ψυχές των νεκρών εξωγήινων, που ονομάστηκαν «Θήτα», πέταξαν στον ουρανό της Γης για να πέσουν στις ηλεκτρονικές παγίδες του Ξένου, ο οποίος ενέθεσε έτσι στο άυλο μυαλό τους τις ψεύτικες δοξασίες περί Θεού, Χριστού και οργανωμένων θρησκειών. Πολλές από αυτές τις ψυχές στοίχειωσαν στη συνέχεια τα ανθρώπινα όντα.

Όσο περίεργη κι αν μοιάζει όμως η ψευδο-θεολογία και κοσμογονία της Σαϊεντολογίας, δεν μπορεί να γίνει εξίσου διασκεδαστική με την ίδια τη ζωή του προφήτη Χάμπαρντ!

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους πιστούς του, ο Χάμπαρντ που έφυγε από τον κόσμο το 1986 ήταν το λιγότερο ένα από τα φωτεινότερα πνεύματα που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη Γη. Όχι μόνο σκάρωσε τη «Διανοητική», τη θεωρία που υπόσχεται να απαλλάξει την ανθρωπότητα από το ψυχολογικό της τραύμα, αλλά υπήρξε πηγής σοφίας για τα πάντα, από την τζαζ μουσική μέχρι και την ανάπτυξη της πυρηνικής φυσικής!

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Σαϊεντολογίας, ο Χάμπαρντ είναι ένα εκπληκτικό ον, ανθρωπιστής, φιλόσοφος, συγγραφέας, σπουδαίος και πολύπλευρος επιστήμονας, ερευνητής, καλλιτέχνης, ποιητής και στιχουργός, μουσικοσυνθέτης, εξερευνητής και πνεύμα περιπετειώδες. Υπάρχει βέβαια ένα πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ του πολύπλευρου πορτρέτου-μύθου που ήθελε ο ίδιος για τον εαυτό του και οι πιστοί του φυσικά και της πραγματικής ταυτότητας του τουλάχιστον ιδιαίτερου αυτού ανθρώπου που κατέληξε με μια θρησκεία στα χέρια του.

Στην πραγματικότητα, ήταν ένας παραγωγικότατος συγγραφέας ιστοριών επιστημονικής φαντασίας με εξωγήινους και τέρατα, τις οποίες πουλούσε σε φτηνά περιοδικά τη δεκαετία του ’40. Σύμφωνα μάλιστα με τη βιογραφία του συναδέλφου του Λόιντ Έσμπαχ, ο Χάμπαρντ δήλωσε στα τέλη εκείνης της δεκαετίας: «Θα ήθελα να ξεκινήσω μια θρησκεία. Εκεί είναι τα πολλά λεφτά!».

Τότε ήταν που συνέλαβε την εντελώς παράξενη θεωρία για την ανθρώπινη συνείδηση, που εμφανίστηκε σε άλλη μια φτωχο-ιστορία επιστημονικής φαντασίας του, την οποία θα μεταμόρφωνε ωστόσο σε μια τεραστίων διαστάσεων πανίσχυρη θρησκευτική αυτοκρατορία! Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα από 8 εκατομμύρια πιστούς σε 100 χώρες της υφηλίου, την ίδια ώρα που μια σειρά προβεβλημένες προσωπικότητες, όπως ο Τζον Τραβόλτα, ο Τομ Κρουζ και ο μουσικός Beck, έχουν δώσει στον Χάμπαρντ έναν μανδύα λαϊκής αξιοπιστίας και στην εκκλησία του μια διαχρονική συνδρομή κάρτας-μέλους.

Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο μεγάλος άγνωστος Λ. Ρον Χάμπαρντ; Για την ιστορία, να σημειώσουμε προκαταβολικά ότι ούτε πυρηνικός επιστήμονας ήταν, ούτε πιονέρος της πυρηνικής ενέργειας και της πυραυλικής τεχνολογίας, ούτε πρωτεργάτης της ψυχολογίας και της ανθρωπολογίας! Αυτά ανήκουν στη σφαίρα του μύθου που επιμένουν να πιστεύουν κάποιοι παρά την κατάφωρη αλήθεια…

Πρώτα χρόνια

Ο Λαφαγιέτ Ρόναλντ Χάμπαρντ γεννιέται στις 13 Μαρτίου 1911 στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ως γιος αξιωματικού του Ναυτικού. Τα ίχνη του πραγματικού του βίου δεν είναι εύκολο να αναζητηθούν, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και το θρησκευτικό του κληροδότημα συσκοτίζουν άρδην την κατάσταση. Εδώ θα παραθέσουμε μόνο τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αλλιώς θα σκιαγραφήσουμε το πορτρέτο ενός σωστού υπερανθρώπου (διάβαζε Σέξπιρ και έλληνες φιλοσόφους από τα μικράτα του, δάμαζε άλογα, αδελφοποιούταν με τους Ινδιάνους, πετούσε μαχητικά αεροπλάνα χωρίς εκπαίδευση, όργωσε Κίνα και Ινδίες, μπήκε σε άβατα ανατολικών θρησκειών και έφτασε μέχρι και τα απαγορευμένα μοναστήρια των Δυτικών Λόφων της Κίνας, όπου μελέτησε λέει μαζί με τον τελευταίο από τη μακρά σειρά των κινέζων μάγων στην αυλή του Κουμπλάι Χαν! Και πολλά-πολλά ακόμα, που δεν είναι φυσικά παρά ιστορίες φαντασίας, καθώς το επιστημονικό λείπει εδώ)…

Για την παιδική του ηλικία δεν είναι και πολλά γνωστά (αληθινά τουλάχιστον) και τον ξαναβρίσκουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 να φοιτεί στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και κατόπιν στο Πρίνστον το 1945. Το μεσοδιάστημα που διέκοψε τις προπτυχιακές του σπουδές το πέρασε ως freelancer συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στο αμερικανικό Ναυτικό ως υπολοχαγός αν και δεν «παρασημοφορήθηκε εκτενώς» όπως θέλουν οι μπροσούρες της εκκλησίας του.

Έπειτα από δύο αποτυχημένους γάμους, ο Χάμπαρντ παντρεύτηκε τη Mary Sue Whipp στις 30 Οκτωβρίου 1952 και απέκτησε τελικά τέσσερα παιδιά.

Επιστημονική φαντασία (από κάθε άποψη)

Ο Χάμπαρντ μπήκε στη δημόσια σφαίρα μέσω των φτηνοπεριοδικών της δεκαετίας του 1930, όταν για τις επόμενες δύο δεκαετίες έγραψε σωρεία ιστοριών μυστηρίου, γουέστερν, θαλάσσιες περιπέτειες και τόνους επιστημονικής φαντασίας φυσικά, άλλοτε με το δικό του όνομα και άλλοτε κάτω από διάφορα ψευδώνυμα. Στον κολοφώνα του παραγωγικού συγγραφικού του παραληρήματος, έγραφε «περισσότερες από 100.000 λέξεις τον μήνα!».

Έγραφε λοιπόν με καταιγιστικούς ρυθμούς τις περιπέτειές του, οι οποίες ανήλθαν στον αριθμό των 600 πονημάτων, που περιλάμβαναν από διηγήματα και άρθρα μέχρι και βιβλία. Η παραλογοτεχνία του γνώρισε ωστόσο μεγάλη επιτυχία και του πιστώνονται πωλήσεις 23 εκατ. αντιτύπων (πραγματικό νούμερο, όχι οι πηγές της Σαϊεντολογίας) και άλλα 27 εκατ. αντίτυπα σε μη λογοτεχνικά έργα…

Η γέννηση ενός παγκόσμιου πνευματικο-θρησκευτικού κινήματος

Κατά τη διάρκεια των τελών της δεκαετίας του 1940, η πένα του Χάμπαρντ άρχισε να συνθέτει συμπιλήματα επηρεασμένα από θρύλους των ανατολικών θρησκειών με μπόλικες δόσεις σύγχρονης ψυχολογίας και ανθρωπολογίας. Σύντομα οι ιστορίες για αγρίους κατέληξαν σε ένα νέο σύστημα ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, το οποίο αποκάλεσε «Διανοητική» (Dianetics). «Η λέξη Διανοητική προέρχεται από τις λέξεις ‘‘δια’’ και ‘‘νους’’ και ορίζεται ως ‘‘αυτό που κάνει η ψυχή στο σώμα’’. Η Διανοητική αποτέλεσε την πρώτη σημαντική ανακάλυψη του Λ. Ρον Χάμπαρντ. Και ήταν οι αρχικές του ανακαλύψεις σ’ αυτό τον τομέα που τον οδήγησαν σε περαιτέρω έρευνες, καθώς και στον εντοπισμό της πηγής της ίδιας της ζωής», διαβάζουμε στην ελληνική πύλη της Σαϊεντολογίας (Σαηεντολογία τη λένε στη χώρα μας).

Η νέα θεραπεία του Χάμπαρντ υποσχόταν τώρα να θεραπεύσει όλες τις ψυχικές παθήσεις και όλα τα ψυχοσωματικά νοσήματα, καθώς είχε ανακαλύψει τη μυστική πηγή των ψυχικών παρεκτροπών του ανθρώπου. Ο Χάμπαρντ εξήγησε στην ανθρωπότητα το νέο του σύστημα στο σύγγραμμά του «Διανοητική: Η Σύγχρονη Επιστήμη της Πνευματικής Υγείας», ένα περίεργο κράμα ψυχανάλυσης, ανθρωπολογίας, ψυχολογίας και φυσιολογίας που στέκει σώο μόνο στο μυαλό του φανατικού πιστού.

Συνάδελφοί του συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας διέκριναν ήδη από την αρχή της έκδοσης της «Διανοητικής» τους παραλληλισμούς της με τις φανταστικές περιπέτειες του Χάμπαρντ στις εσχατιές του Διαστήματος, την ίδια στιγμή που κανένας επιστήμονας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το πόνημα που θα γινόταν το σπέρμα για τη Σαϊεντολογία, καθώς οι ανεπάρκειες του συστήματός του είναι εμφανείς ακόμα και στους μη μυημένους στην επιστήμη!

Το βιβλίο το αγόραζαν όμως μανιωδώς οι πιστοί του αναγνώστες και λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας κι έτσι έφτασε να σκαρφαλώσει στα μπεστ σέλερ εκείνης της χρονιάς (1950). Σύντομα σχηματίστηκαν ομάδες μελέτης της Διανοητικής, η οποία βρήκε γόνιμο έδαφος στα φοιτητικά πηγαδάκια και το πάντα ακραίο Χόλιγουντ.

Ο Χάμπαρντ άνοιξε ένα γραφείο στο Λος Άντζελες για την «πρακτική εφαρμογή της Διανοητικής», που έγινε φυσικά δημοφιλές στην ελίτ της Πόλης των Αγγέλων. Κι έτσι ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας εγκατέλειψε την ίδια χρονιά το γράψιμο για να προωθήσει τη Διανοητική του, να την αναπτύξει περαιτέρω (πάμπολλα εγχειρίδια ανάλυσής της κυκλοφόρησαν στα επόμενα χρόνια) και να δώσει διαλέξεις φυσικά. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, έδωσε 4.000 ομιλίες για τη Διανοητική και ίδρυσε σωρεία ερευνητικών σωματείων για την παγκόσμια προώθηση του συστήματός του.

Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας ιδρύθηκε με πάσα επισημότητα από τον Χάμπαρντ το 1954 και έμελλε να γίνει η πολυπληθέστερη και πιο προβεβλημένη από τις ομάδες μελέτης του θεραπευτικού του συστήματος. Η Διανοητική ήταν λοιπόν το ευαγγέλιο της Σαϊεντολογίας, μια τεχνική αυτό-βελτίωσης και πνευματικής ανάτασης. Ο ιδρυτής περιέγραψε τη νέα θρησκεία στο επίσης μπεστ σέλερ σύγγραμμά του «Σαϊεντολογία: Τα Βασικά Στοιχεία της Σκέψης»…

Τα απίστευτα κράματα (ψευδο-)επιστήμης, μύθου και φαντασίας του Χάμπαρντ γνώρισαν πρωτοφανή λαοφιλία στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και η Σαϊεντολογία είχε πια περισσότερες από 700 οργανωμένες εκκλησίες, αποστολές και κέντρα επιρροής στα πέρατα του πλανήτη, με τα μέλη να αριθμούν τώρα μερικά εκατομμύρια σε πάμπολλες χώρες της οικουμένης. Η «Διανοητική» πούλησε περισσότερα από 8 εκατ. αντίτυπα και συνεχίζει να πουλά σχεδόν 400.000 κομμάτια τον χρόνο.

Πολλοί χαρακτήριζαν το κίνημα ως μια καλοστημένη απάτη για την οικονομική απομύζηση των πιστών στην καλύτερη και στη χειρότερη ως ένα σωστό τρομοκρατικό συνδικάτο!

Νέα μέλη στο ποίμνιο

Σε μια οργάνωση που στηρίζεται στην οικονομική αφαίμαξη των πιστών, η εξεύρεση νέων μελών είναι μια διαρκής προσπάθεια. Το έγκριτο περιοδικό Time είχε ήδη από το 1991 αποκωδικοποιήσει τους τρόπους που στρατολογούσαν νέα μέλη οι Σαϊεντολόγοι.

Πολλές φορές εξαπατούνταν θεωρώντας πως γράφονται σε επαγγελματικές ομάδες αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας, καθώς η θρησκεία που κρυβόταν από πίσω αποσιωπούταν βολικά. Σύντομα εμφανίστηκε και μια αλυσίδα κλινικών εναλλακτικής θεραπείας (HealthMed), ένα οργανωμένο δίκτυο από σάουνες και κέντρα γυμναστικής που προωθούσαν τις «ειδικές βιταμίνες» που είχε σχεδιάσει ο Χάμπαρντ για τον εξαγνισμό του σώματος.

Οι ειδικοί αποκήρυτταν τον θεραπευτικό θεσμό του Χάμπαρντ και σύντομα πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έσυραν στα δικαστήρια τόσο τον ιδρυτή όσο και το κίνημα. Οι Σαϊεντολόγοι επανήλθαν όμως δριμύτεροι και πλέον οι στρατηγικές στρατολόγησης περιστρέφονταν γύρω από προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά μέσω χορήγησης του σκευάσματος του Χάμπαρντ, του διαβόητου Narconon, την ίδια στιγμή που εκτεταμένες επιμορφωτικές καμπάνιες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στα σχολεία ήταν το άλλοθι για την επιστράτευση νέων μελών.

Πολλές σκιώδεις επαγγελματικές ενώσεις προώθησαν στο περιθώριο της δημόσιας δράσης τους τη Σαϊεντολογία, ενώ τότε άρχισαν να κυκλοφορούν και οι πρώτες αναφορές για τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση των μελών, αλλά και οι απειλές κατά της ζωής των επίδοξων αποστατών της θρησκείας. Εξαιτίας των δικαστικών μαχών και των αναρίθμητων νομικών περιπλοκών της οργάνωσής του, ο Χάμπαρντ αποτραβήχτηκε σταδιακά από τον δημόσιο βίο και από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ζούσε πια σαν ερημίτης.

Πλέον διέμενε στο πολυτελές γιοτ του και όργωνε τα διεθνή ύδατα ώστε να μην μπορεί να συλληφθεί, ενώ μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στα σπίτια του στην Αγγλία και το ράντσο του στην Καλιφόρνια. Αν και η τσιμπίδα του νόμου θα τον έπιανε τελικά στις δαγκάνες της: ήταν το 1982 όταν ο γιος του Χάμπαρντ προσπάθησε να τον ανακηρύξει διανοητικά ανίκανο και αργότερα νεκρό! Ο γιος χαρακτήρισε τον πατέρα ως «έναν από τους μεγαλύτερους απατεώνες του αιώνα», δηλώνοντας ότι είχε υφαρπάξει με κομπίνες και προγράμματα εκατομμύρια δολάρια από τους ευκολόπιστους θιασώτες της θρησκείας του.

Την ίδια στιγμή, η σύζυγος του Χάμπαρντ, Mary Sue Whipp, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για την προσπάθειά της να συγκαλύψει τις διαρρήξεις στελεχών της Σαϊεντολογίας σε ομοσπονδιακά γραφεία αλλά και την παρείσφρησή τους στα ανώτερα κλιμάκια της πολιτειακής ζωής. Εξίσου διαβόητες έμειναν και οι δίκες για φορολογικές απάτες της οργάνωσης αλλά και για εκβιασμούς σε μέλη της…

«2.000 ώρες, η 24η Ιανουαρίου του 36 μ.Χ.»

Ο θάνατος του Ρον Χάμπαρντ από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 24 Ιανουαρίου 1986 έγινε γνωστός από το ποίμνιό του αρκετές μέρες αργότερα, όταν η σορός του είχε ήδη αποτεφρωθεί και οι στάχτες του βρίσκονταν πια στην υγρή αγκαλιά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι εκκλησίες της Σαϊεντολογίας παρέμειναν κλειστές την 27η Ιανουαρίου και τα εκατομμύρια των πιστών έκλαψαν τον προφήτη, αν και η επίδρασή του δεν κόπασε φυσικά με τον θάνατό του. Η σορός του δεν υποβλήθηκε σε αυτοψία και παραδόθηκε στους Σαϊεντολόγους, και υπήρχε φυσικά καλός λόγος γι’ αυτό.

Ο ιερουργός της Εκκλησίας του Λος Αντζελες, David Miscavage, είπε στο πλήθος που θρηνούσε τον χαμό του Χάμπαρντ στις 27 Ιανουαρίου: «Εδώ και πολλά χρόνια, ο Ρον είχε πει ότι αν του δινόταν ο χρόνος … θα μπορούσε να συγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει όλες του τις έρευνες πάνω στο ανώτερο επίπεδο OT [ένας πνευματικός όρος των Σαϊεντολόγων (Operating Thetan)] … Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ολοκλήρωσε όλες του τις έρευνες και αποφάσισε έτσι να φύγει. Έχει μετακινηθεί πλέον στο επόμενο επίπεδο ερευνών OT. Είναι τώρα σε ένα επίπεδο πέρα από οτιδήποτε έχει ο οποιοσδήποτε από μας φανταστεί». Ποιο επίπεδο όμως ήταν αυτό;

Σύμφωνα με τον Miscavage, ο Χάμπαρντ είχε αγγίξει τέτοια επίπεδα πνεύματος που το φθαρτό σώμα δεν του ήταν πια απαραίτητο! Ας τον ακούσουμε: «Κι έτσι στις 2.000 ώρες, την 24η Ιανουαρίου του έτους 36 μ.Χ. [που σηματοδοτεί το 36ο έτος από την κυκλοφορία της «Διανοητικής»], ο Λ. Ρον Χάμπαρντ απεκδύθηκε το σώμα που χρησιμοποιούσε όλη του τη ζωή, εδώ και 74 χρόνια, 10 μήνες και 11 μέρες»!

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar andrew

  Lafayette Ronald Hubbard.

 2. avatar ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

  ΕΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ.ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ.ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ Ε ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ?10 100 100000000 ΧΡΟΝΙΑ?ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ?ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΦΡΟΥΤΟ?

  1. avatar andrew

   Το 2018 θα αναστηθεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει