Με την παραίτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε τους πάντες. Κυρίως τους συντρόφους του και την κοντινή του ομάδα. Εκείνους που τώρα καλούνται να σηκώσουν το ΣΥΡΙΖΑ στις πλάτες τους και να τον κρατήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Πώς ορίζεται αυτό το όριο; Μάλλον πάνω από το 17,84% που πήρε το κόμμα της Αριστεράς μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Αλλά πόσο πάνω; Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος θα ηγηθεί την επόμενη μέρα.

Καλεσμένος στο στούντιο του Newsbeast ένας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς συντάκτες. Ο Άρης Ραβανός πιστεύει πως οι υποψήφιοι τελικά θα είναι τρεις. Και μάλλον θα χρειαστούν δύο εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Μία την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου και μία, με τους δύο πρώτους, μία εβδομάδα αργότερα. Σε λίγες ημέρες, και πιο συγκεκριμένα στις 15 και 16 Ιουλίου, έχει οριστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τότε θα κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για την εκλογή του νέου προέδρου. Ποιοι μπορεί να είναι οι υποψήφιοι και ποια είναι η επιρροή τους στο κόμμα;

Ο Άρης Ραβανός

«Ξεκάθαρα υποψήφιο δεν έχουμε αυτή τη στιγμή. Το αντίθετο, έχουμε πρόσωπα που έχουν πει “όχι”. Το θέμα δεν είναι μόνο τα πρόσωπα αλλά και τι πρεσβεύουν. Ποια είναι η πολιτική τους πλατφόρμα», σημειώνει ο Άρης Ραβανός. «Ο Τσίπρας δεν εμπλέκεται στη διαδικασία και δε θα το κάνει. Αυτά που λένε πως έχει δώσει το “δαχτυλίδι”, απ’ όσο γνωρίζω, δεν ισχύουν», συμπληρώνει.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ στη μετά-Τσίπρα εποχή

Έφη Αχτσιόγλου. Για πολλούς λόγους θεωρείται φαβορί. Συνδυάζει τεχνοκρατική και πολιτική αντίληψη. Φρέσκο πρόσωπο. Νέα γενιά. Έχει να πει πολλά, πρέπει όμως ν’ ακούσουμε και τις πολιτικές της απόψεις. Θα έχει τη στήριξη της Ομπρέλας.

Διονύσης Τεμπονέρας. Ήθελε να κατέβει αλλά έκανε πίσω. Το χειρίζεται έξυπνα. Δηλώνει παρών με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Αλέξης Χαρίτσης. Σοβαρός και μετρημένος. Έχει καλά περάσματα – και στους προεδρικούς και στον κόσμο. Θα εξαρτηθεί τι θα γίνει με την Αχτσιόγλου. Ένας από τους δύο θα βγει μπροστά, ο άλλος θα κάνει πίσω. Αν θα κατέβει, θα πάει καλά.

Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο λόγος του μετράει. Αν κατέβαινε ο Τσίπρας στις εκλογές, θα ήταν απέναντί του για να καταγράψει δυνάμεις η Ομπρέλα. Δεν σηματοδοτεί την ανανέωση. Θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δύσκολα ως ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος.

Παύλος Πολάκης. Έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Ένα πρόσωπο που αν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, μπορεί ν’ αυξήσει τη συμμετοχή. Μπορεί να παρακινήσει ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. Άσχετα τι μπορεί να του προσάψει κανείς για τον τρόπο που συμπεριφέρεται, μιλάει στην καρδιά του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πάει για να βγει αλλά για να δείξει τη δική του διάσταση των πραγμάτων. Την επισημοποιεί με αυτόν τον τρόπο.

Ρένα Δούρου. Προεδρική. Θέλει να κατέβει. Έχει τα εχέγγυα και τις δυνατότητες για να βγει μπροστά και να ηγηθεί. Το ζήτημα είναι ποιους θα στηρίξουν οι προεδρικοί. Και ο Πολάκης και ο Παππάς ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, στην ίδια ομάδα. Είναι πολλά τα μέλη, όμως. Μεγάλο το ακροατήριο.

Νίκος Παππάς. Δεν το έχει αποκλείσει, ούτε το έχει επιβεβαιώσει. Παρά τη δικαστική απόφαση, θεωρεί πως δικαιώθηκε από τον κόσμο. Βγήκε πρώτος σε ψήφους, έχει πάρει τη λαϊκή εντολή. Η στενή σχέση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στον παρελθόν μπορεί να τον βοηθήσει αλλά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δε σκοπεύει να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Άρη Ραβανό