Η Μύκονος είναι ένα πανέμορφο νησί. Με τρομερή αύρα και θετική ενέργεια. Είναι ένας προορισμός με πολλές και καλές επιλογές. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο δημοσιογράφος του Newsbeast, Γιώργος Σαρρής, αφού προσγειώθηκε στο σύγχρονο και ανανεωμένο αεροδρόμιο της Μυκόνου, μια σημαντική επένδυση που άλλαξε την πύλη εισόδου του νησιού, ξεκίνησε το ρεπορτάζ για το τι πάει στραβά στον πιο δημοφιλή προορισμό της Ελλάδας. Γιατί κάτι δεν πάει καλά και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται. Βγαίνει προς τα έξω. Αποτυπώνεται στα νούμερα της αγοράς, αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Από τη «Μαφία των αυθαίρετων», στην αλαζονεία που δείχνει μερίδα επιχειρηματιών. Και από την ασφάλεια και τα φαινόμενα ανομίας, στην ακρίβεια. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Βρεθήκαμε με τον Γ. Σαρρή στο στούντιο του Newsbeast για να συνοψίσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και τα συζητήσουμε στο podcast.

Ας δούμε τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στο «πριγκιπάτο της Μυκόνου», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το νησί των Κυκλάδων.

– Αυθαίρετα. Στο πανέμορφο νησί της Μυκόνου, η «Μαφία των αυθαιρέτων» κατάφερε να γίνει κράτος εν κράτει. Επιχειρήσεις καταπάτησαν τους αιγιαλούς με τις αυθαίρετες κατασκευές να φιγουράρουν στις πιο πολυδιαφημισμένες τοποθεσίες. Ένα φαινόμενο που αναπτυσσόταν χρόνια τώρα, έφτασε στο απροχώρητο.

– Ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου που θέλει να σταματήσει την ανομία. Ο Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου δηλώνει «φέρτε μου πρωτόκολλα κατεδαφίσεως και θα εφαρμόσω τα πάντα» και στέλνει το δικό του, ηχηρό, μήνυμα, στη «Μαφία της Μυκόνου». Πώς περιγράφει ο ίδιος ο εισαγγελέας την κατάσταση; «Κατά το παρελθόν υπήρχε ένας συνδυασμός χρηματισμού, εκφοβισμού και αδιαφορίας με αποτέλεσμα να υφίσταται στη Μύκονο ένα κενό κρατικής εξουσίας και διαφθοράς. Όπως καταλαβαίνετε ο συνδυασμός αυτός παράγει δυνάμεις άλλες, που μοιραία πρέπει κάπως να διαχειριστούν την κατάσταση. Η μαφία δημιουργείται όταν υπάρχει κενό κρατικής εξουσίας», δήλωσε στο Newsbeast και τον Γιώργο Σαρρή. Ο κύριος Τσορμπατζόγλου τονίζει πως η Πολιτεία τον πληρώνει για να η φοβάται και προειδοποιεί πως μετά τη Μύκονο, σειρά θα πάρουν και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Ολόκληρη την αποκαλυπτική συνέντευξη εδώ.

Ασφάλεια. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε αύξηση στις κλοπές. Το νησί, μέχρι και πέρσι, είχε περίπου 20 αστυνομικούς. Αποφασίστηκε από τα Κεντρικά να γίνει Υποδιεύθυνση η Ασφάλεια της Μυκόνου, που σημαίνει ό,τι έχει πλέον 120 έως 140 αστυνομικούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια ενέργεια που αναμένεται ν’ αλλάξει την υπάρχουσα εικόνα.

– Πόσο νοικιάζεται ένα δωμάτιο για τον εργαζόμενο. Στις σοβαρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο ιδιοκτήτης παρέχει στέγη στον εργαζόμενο. Τι γίνεται όταν πρέπει να νοικιάσει, ο ίδιος; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbeast στη Μύκονο, για ένα χώρο που δεν ξεπερνά τα 30 με 35 τετραγωνικά, οι ιδιοκτήτες αξιώνουν από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, από 9.000 έως 12.000 ευρώ. Είναι το διάστημα που ο τουριστικός μηχανισμός του νησιού έχει πάρει μπροστά.

Πόσα χρήματα βγάζουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Οι μισθοί δεν είναι «τρελοί» όπως ενδεχομένως να φαντάζονται κάποιοι. Οι «καθαρές» απολαβές κυμαίνονται από 1.200 έως και 1.500 ευρώ τον μήνα για οκτάωρη εργασία έξι ημερών την εβδομάδα και ένα ρεπό που δίδεται συνήθως ημέρες που υπάρχει λιγότερη κίνηση. Στο ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα φιλοδωρήματα που, ανάλογα με την επιχείρηση, μπορεί να φτάσουν τα 500 έως και 800 ευρώ την εβδομάδα.

Πόσο κάνει ένα σουβλάκι στη Μύκονο. Η μέση τιμή για το τυλιχτό σουβλάκι είναι 9,40 ευρώ. Αν προστεθούν και πατάτες, η τιμή ανεβαίνει κατά 50 λεπτά, φθάνοντας στα 9,90 ευρώ. Υπάρχουν σουβλάκια που κοστίζουν και 15 ευρώ! Το βαφτίζουν «Super Hero XL Sandwich» επειδή εκτός από γύρο έχει και ένα ακόμη καλαμάκι κρέας. Οι παραπάνω τιμές μπορούν να ανέβουν τον Αύγουστο.

Πώς γυρίζει αυτή η εικόνα;

Οι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πως το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα φαινόμενα της κερδοσκοπίας, και στο μέγεθος που συμβαίνουν, δεν είναι πλέον αποδεκτά ακόμη και από εκείνους που έχουν λεφτά να ξοδέψουν. «Τα χρήματα που δίνω, δεν ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που μου παρέχεις. Μπορεί να έχω λεφτά αλλά δε θα τα ξοδέψω έτσι…», λένε όλο και περισσότεροι επισκέπτες της Μυκόνου. Και είναι από τις φορές που ο πελάτης όχι μόνο έχει δίκιο αλλά καθορίζει και τις εξελίξεις.

Ο Γιώργος Σαρρής μάς μεταφέρει όλα όσα είδε και έζησε τη Μύκονο