Υπέρ της αναγνώρισης της μειονότητας στη Θράκη ως «τουρκική» τάσσεται το μέλος της γραμματείας του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Βαλντέν, ο οποίος ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2019.

Επιπλέον υποστηρίζει πως θα μπορούσαν να προσληφθούν και Τούρκοι αστυνομικοί και δικαστικοί στην περιοχή, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ελληνική πολιτικής απέναντι στη μειονότητα με θετικά μέτρα, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα με άρθρο του στο Tvxs.gr το οποίο έχει τίτλο «Θράκη: Ο γάιδαρος πάλι πετάει» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πόσο τρομερό είναι άραγε να αναγνωρίσουμε ως τουρκική μειονότητα όσους κατοίκους της Θράκης το επιθυμούν; Ουδείς εξηγεί ρητά γιατί το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό. Υπονοείται πως έτσι θα διευκολύναμε την τουρκική διείσδυση στη Θράκη.

Μα ποιος πιστεύει στα σοβαρά πως η διείσδυση της Άγκυρας δυσκολεύεται επειδή ονομάζουμε τη μειονότητα μουσουλμανική και όχι τουρκική;” αλλά και πως “είναι αδιανόητο για ένα κόμμα της Αριστεράς, ριζοσπαστικής ή και σοσιαλδημοκρατικής, που μάλιστα δηλώνει φιλοευρωπαϊκό, να μην παίρνει σαφή και δημόσια θέση υπέρ του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη».

Αναφορικά με την πρόσληψη Τούρκων αστυνομικών και δικαστών γράφει: «Μια σύγχρονη ελληνική πολιτική απέναντι στην μειονότητα θα ξεκινούσε από θετικά μέτρα υπέρ της, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη: αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, πρόσληψη Τούρκων αστυνομικών και δικαστών στην περιοχή, πινακίδες στα τουρκικά πλάι στα ελληνικά σε μαγαζιά και δρόμους, δικαίωμα εκλογής των μουφτήδων τους, αναβάθμιση της εκπαίδευσης στα τουρκικά, και βέβαια αναπτυξιακές πολιτικές με στόχο τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου της μειονότητας με αυτό του μέσου όρου της χώρας».