Ως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο εκλήφθηκε η επιστολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το πρωί του Σαββάτου θεωρήθηκε μια ευχάριστη έκπληξη η επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για την εθνική μας επέτειο.

Η επιστολή συζητήθηκε πολύ στην Αθήνα καθώς δεν περιείχε τυπικές ευχές αλλά ήταν ιδιαίτερα θερμή. Η έκπληξη ήρθε λίγο αργότερα από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, κάτι που δεν είχε γίνει τα προηγούμενα δυο χρόνια, στο ίδιο θερμό ύφος. Και βεβαίως οι επιστολές ήρθαν ακριβώς την ημέρα που οι Έλληνες γιορτάζουν την έναρξη του αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Οι επιστολές

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, εκτός από τις ευχές προς τον Πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την χώρα του. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και κατέληξε: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η επιστολή Τσαβούσογλου που είχε προηγηθεί. Εκτός από τις ευχές για την 25η Μαρτίου, σημείωσε πως είναι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Παράλληλα, δήλωσε αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας και βεβαίως, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Πως φτάσαμε ως εδώ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις κινήσεις αυτές επισημοποιείται η απαρχή μιας νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η οποία κανείς όμως δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει.

Δυστυχώς, χρειάστηκαν δυο πολύ τραγικά γεγονότα για να φέρουν κοντά τις δυο χώρες. Ένας σεισμός και ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η 6η Φεβρουαρίου, η ημέρα που ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές στην Τουρκία και χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές θεωρείται ως μια ημερομηνία ορόσημο για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Ελλάδα έτεινε άμεσα χείρα βοηθείας, ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Τουρκία και το κλίμα άρχισε να αλλάζει. Επίσης, την μοιραία 28η Φεβρουαρίου ήρθε η σειρά της Άγκυρας να εκφράσει την συμπαράστασή της στην Αθήνα.

Η Τουρκία αγάπησε ξαφνικά την Ελλάδα;

Είναι όμως μόνο αυτά τα δυο τραγικά γεγονότα που έπαιξαν ρόλο στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα;

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο αυτό το κλίμα πρέπει να το δούμε σαν ένα παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να βελτιωθεί και άλλο η ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δυο χώρες. Η αλήθεια είναι ότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν ακόμα. Και στην Αθήνα δεν ξεχνούν ότι εκτός από τις συμφωνίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δυο χώρες και την συμφωνία να υποστηριχθεί από την Τουρκία η υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και από την χώρα μας η υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, η αναθεωρητική ατζέντα της γειτονικής μας χώρας δεν έχει αλλάξει ούτε κατ΄ ελάχιστο.

Μόλις την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας κατηγόρησε την χώρα μας ότι εκείνη είναι που παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και πραγματοποιεί με υπερπτήσεις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες σε αυτή την φάση η Τουρκία επιχειρεί να κλείσει μέτωπα στον δρόμο προς τις κάλπες. Ακόμα και η άτυπη συμφωνία να μην υπάρχουν μεγάλες ασκήσεις στο Αιγαίο το επόμενο χρονικό διάστημα που είναι και προεκλογική περίοδος και για τις δυο χώρες αλλά και η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία υποκρύπτουν την ανάγκη για στήριξη από όπου μπορεί. Κι αυτό, γιατί ο σεισμός δεν κόστισε μόνο ζωές αλλά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την τουρκική οικονομία, τώρα αναζητεί και 50 δις για να μπορέσει να ανοικοδομήσει τις πόλεις που ισοπεδώθηκαν. Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν ξέρει ότι σε αυτή την φάση δεν «πουλάει» ο εθνικισμός και η σκληρή ρητορική έναντι της Ελλάδας και αυτό τον ρόλο τον αφήνει στους αντιπάλους του ενόψει των εκλογών. «Αυτό το κλίμα είναι σαφώς πιο καλοδεχούμενο από εκείνο που υπήρχε έως τις 6 Φεβρουαρίου αλλά η ιστορία μας έχει δείξει όσον αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία ότι πρέπει να κρτάμε μικρό καλάθι», ανέφεραν στο newsbeast.gr κυβερνητικές πηγές.