Μια ακόμη αμυντική συμφωνία αναμένεται να υπογράψει αύριο η χώρα μας, αυτή τη φορά με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καιρού επιτρέποντος αύριο θα βρίσκεται στην Αγγλία όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας. Οι δυο τους θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα διμερούς συνεργασίας αλλά και συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Στο σημείο αυτό θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εάν και κατά πόσο θα κουβεντιαστεί η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι απειλεί ευθέως με πόλεμο μια χώρα – μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όπως είναι η Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών ο κ. Γουάλας είχε υποδεχθεί θερμά τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όπου συζήτησαν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας και η προοπτική αγοράς φρεγατών αλλά και μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 από τη στιγμή που οι Αμερικανοί δεν δίνουν στην Άγκυρα ούτε τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, σαν αυτά που θα παραλάβει η χώρα μας, αλλά ούτε και τα F-16.

Πάντως η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement) που αναμένεται να υπογράψουν αύριο Παναγιωτόπουλος και Γουάλας θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, τη συνεκπαίδευση στρατιωτικών, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων κι ένα πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως είναι για παράδειγμα οι κυβερνοεπιθέσεις και ο υβριδικός πόλεμος.