Την τακτική μια στο καρφί και μια στο πέταλο απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν υιοθέτησε ο πρωθυπουργός στο Νταβός, ένα μέρος στο οποίο έχει γραφτεί ένα μεγάλο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ήταν περίπου τέτοια εποχή πριν από 35 χρόνια στο Νταβός, (1η Φεβρουαρίου 1988) όταν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Ανδρέας Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ υπέγραφαν την ομώνυμη συμφωνία για να βελτιωθεί το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες που είχαν βρεθεί στα πρόθυρα του πολέμου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1992 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αποφάσιζαν, μεταξύ άλλων, την αποδέσμευση του Κυπριακού από τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακάρια έστειλε πολλαπλά μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο την ώρα που και οι δυο χώρες διανύουν προεκλογική περίοδο και οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ.

Από τη μια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την Ουκρανία γιατί δεν πρέπει να δημιουργηθεί προηγούμενο όσον αφορά επιθετικές αναθεωρητικές δυνάμεις – φωτογραφίζοντας την Άγκυρα. Από την άλλη, υποστήριξε ότι δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αν και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια.

Άνοιξε παράλληλα ένα παράθυρο διαλόγου με την Τουρκία απευθύνοντας πρόσκληση στον Ερντογάν να εργαστούν από κοινού μετά τις εκλογές για να μειωθεί η ένταση.

Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές στο Newsbeast, κάθε λέξη του Έλληνα πρωθυπουργού είχε τη σημασία της. Αναφερόμενος και πάλι στον χρόνο των εκλογών είπε ότι θα γίνουν περίπου την ίδια εποχή και στις δυο χώρες (σ.σ. στην Τουρκία όπως δήλωσε ο Ερντογάν θα γίνουν στις 14 Μαΐου) και όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία μπορούν Αθήνα και Άγκυρα με πολιτισμένο τρόπο να συμφωνήσουν ακόμα και ότι διαφωνούν χωρίς απειλές

Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να επιλύσουν την κύρια διαφορά τους, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θυμίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει προηγούμενο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Αλβανία.

«Για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός με νηφαλιότητα και ψυχραιμία έτεινε χείρα φιλίας στην Τουρκία παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι με τις κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει φροντίσει, ισχυροποιούμενη σε ό,τι αφορά την εθνική άμυνα και κατά συνέπεια την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, να στρέψει υπέρ της τη διαφορά ισχύος που υπήρχε ανάμεσα στις δύο χώρες», δηλώνει στο newsbeast.gr κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ειδικά σε αυτό το τελευταίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις της Άγκυρας περί στρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και υπεροπλίας της χώρας μας λέγοντας ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ενδοχώρα.

Κάλεσε επίσης τους γείτονές μας να σταματήσουν τις προκλητικές τους πρακτικές στο Αιγαίο με υπερπτήσεις γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι παρά τα όσα έχουν ακουστεί τον τελευταίο χρόνο από τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ» θα υπερισχύσει η λογική και παρά τις δύσκολες στιγμές ανάμεσα στους δυο ηγέτες υπάρχει ακόμα καιρός να βρεθεί λύση.

Αν αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές και αν τελικά οι εκλογές γίνουν την ίδια ημερομηνία σε Ελλάδα και Τουρκία, αργά η γρήγορα θα το ακούσουμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό…