Για τα φαινόμενα ακρίβειας στην αγορά αλλά και για την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός μίλησε το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο Mega. Όπως τόνισε το μέλος της κυβέρνησης, «το παγκόσμιο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, πόλεμο έχουμε, πληθωρισμό έχουμε, γι’ αυτό έχουμε και την ακρίβεια. Κάθε μέρα ανακοινώνεται κάτι καινούριο από την κυβέρνηση. Είχαμε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αθροιστικά φτάνει το 10%, καθώς είχαμε και τον Ιανουάριο αύξηση, έχουμε κάνει χρηματοδοτικές ενισχύσεις για να αυξήσουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας και έχουμε μειώσει ασφαλιστικές εισφορές».

Αναφορικά με τα φαινόμενα κερδοσκοπίας ο υπουργός σημείωσε πως «κάνουμε ελέγχους καθημερινά για την αισχροκέρδεια. Έχουμε βάλει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο, για την αισχροκέρδεια. Προχθές ψηφίστηκε η διάταξη για τα υπερκέρδη. Το πρόστιμο που βάλαμε είναι το διπλάσιο του κέρδους που έβγαλε κάποιος από ένα προϊόν το οποίο πουλούσε πάνω από το πλαφόν του κέρδους που έχουμε θέσει, και αφορά στα άλευρα τα λάδια, τα κρέατα, τα τρόφιμα κατά κύριο λόγο». Και πρόσθεσε: «Στη Βαρβάκειο μπορείς να αγοράσεις ελληνικό αρνάκι από 7,99 ευρώ, μπορείς να τα βρεις και πιο ακριβά. Η κυβέρνηση έδωσε έκτακτες ενισχύσεις στις ζωοτροφές, πλαφόν στο κέρδος, κάναμε ελέγχους για τα αποθέματα σε αρνιά, δουλέψαμε και η τιμή δεν ανέβηκε στα 16 ευρώ». Παραδέχθηκε πάντως ότι «το πασχαλινό τραπέζι είναι 25-30% πιο ακριβό σε σχέση με πέρσι. Πέρσι είχαμε την χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 50 ετών. Πέρσι και πρόπερσι είχαμε την καραντίνα, ο κόσμος δεν πήγε στο χωριό του. Σύγκριση θα πρέπει να γίνει με μία χρονιά φυσιολογική, για παράδειγμα το 2019, η αύξηση είναι 10%».

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «η αύξηση αυτή είναι ένας επιπλέον μισθός το χρόνο. Έως τώρα έχουμε προχωρήσει σε μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση στα καύσιμα των ανθρώπων, αύξηση κατώτατου μισθού και έκτακτο επίδομα, Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις. Όταν υπάρχει παγκόσμιος πληθωρισμός, είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι, αυτό θα συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και όχι στην Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι μεγάλο. Δεν υπάρχει μέρα που να μην ασχολούμαστε στο υπουργείο Ανάπτυξης με την ακρίβεια. Κάναμε ελέγχους στα προϊόντα και στα καταστήματα ένα προς ένα. Με ψυχραιμία και λελογισμένα θα βρούμε φως στο τούνελ».