Χωρίς την παρουσία βουλευτών όλων των κομμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου όπου θα απευθυνθεί στο Σώμα μέσω υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να μιλήσει ο ηγέτης της εμπόλεμης χώρας στη Βουλή έγινε αμέσως αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, της Ελληνικής Λύσης και αμφίσημη στάση από το ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ αποφάσισαν να απέχουν καθώς σύμφωνα με το αιτιολογικό του «Η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας, δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον πρόεδρο Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, με τον επικεφαλής μίας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που ευθύνεται και αυτό για τα δεινά του λαού της Ουκρανίας». Συν τοις άλλοις, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει κηρύξει ανεπιθύμητα (persona non grata) μια σειρά από στελέχη του κόμματος, επειδή είχαν πάει προ καιρού στο Κίεβο να υποστηρίξουν το τοπικό κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει θέσει εκτός νόμου.

Η Ελληνική Λύση επίσης δεν θα μετέχει στη συνεδρίαση επικαλούμενη παρατυπία στην πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου. Σύμφωνα με το κόμμα, αντί να προσκληθεί ο κ. Ζελένσκι από τον Προέδρο της Βουλής, προσκλήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας πάντως, κάνει λόγο για «αχρείαστο σχολαστικισμό».

Επίσης ο κ. Βελόπουλος ζήτησε να υποβληθούν ερωτήσεις στον Ουκρανό Πρόεδρο για σειρά ζητημάτων που αφορούν από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι το Αζερμπαϊτζαν. Αφού και πάλι έλαβε αρνητική απάντηση, εκδόθηκε ανακο΄νωση σύμφωνα με την οποία: «H Ελληνική Λύση εκφράζει την αντίθεση της στο διάγγελμα του κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας».

Τέλος όσον αφορά το ΜέΡΑ25 υπήρξε δημιουργική ασάφεια. Με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής αναφέρει ότι θα εκπροσωπηθεί στην τοποθέτηση του κ. Ζελένσκι, συμβολικά με έναν βουλευτή. Κάνει παράλληλα λόγο για «διάγγελμα» Ζελένσκι και μετατροπή της Βουλής σε «χώρο μονολόγου» με τους βουλευτές σε «παθητικούς ακροατές», ενώ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι επιχειρεί «να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες».