Τρανταχτή απόδειξη ότι με τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης αποκαλύπτεται -ίσως- το «έσχες», αλλά όχι το «πόθεν», είναι η περίπτωση Μαντέλη που ήρθε σήμερα στο φως.

Οι ορκωτοί λογιστές που ξεσκόνισαν τα στοιχεία του πρώην υπουργού δηλώνουν με σαφήνεια ότι η αύξηση της περιουσίας του δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα.

Τι γίνεται λοιπόν με τους υπόλοιπους υπόχρεους, πολιτικούς και μη, που τα στοιχεία τους δεν έχουν γίνει (ακόμα) φύλλο και φτερό από τους ελεγκτές;
Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, η περίπτωση του Τάσου Μαντέλη δεν είναι η μόνη όπου τα δηλωθέντα δεν ταυτίζονται με τα τραπεζικά στοιχεία, αφού αντίστοιχες αποκλίσεις, μικρότερης όμως κλίμακας, βγαίνουν στο φως ύστερα από τον εξονυχιστικό έλεγχο στις δηλώσεις των Γ. Βουλγαράκη και Γ. Παπαντωνίου.

Πρόκειται για δύο ακόμα περιπτώσεις τις οποίες η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens έχει ζητήσει να ελεγχθούν.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας ακόμα πρώην υπουργός, ο Χ. Μαρκογιαννάκης, συνεχίζει να αρνείται τον περαιτέρω έλεγχο και αντί να προσκομίζει επιπλέον στοιχεία, επιμένει να υποβάλλει μόνον τη δήλωση πόθεν έσχες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Όπως και στην υπόθεση με τις μίζες υπάρχουν και άλλοι Μαντέληδες, έτσι και στην αταξία και τις αντιφάσεις των δηλώσεων Πόθεν Εσχες, ο κ. Μαντέλης δεν είναι ο μόνος. Ζήτησα ήδη από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής να μας παρουσιαστεί και να συζητήσουμε στην επιτροπή το σύνολο των πορισμάτων της επιτροπής ελέγχου».