Το ντόμινο των γεωπολιτικών εξελίξεων και το νέο status quo που δημιουργείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διεθνείς αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν και έτσι θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης την προσεχή Κυριακή (13/3). Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες στην Αθήνα, καθώς η συνάντηση των δύο ηγετών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά σε μία φάση που ο αναθεωρητισμός καταγγέλλεται σφόδρα από τη Δύση όχι μόνο στα λόγια αλλά και με τη συγκεκριμένα «αντίποινα» τα οποία ολοένα και σκληραίνουν.

Ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει από βήματος της βουλής της περασμένη εβδομάδα σημειώνοντας «Υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, καθώς αφορούν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει», συμπλήρωνε δε: «Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των Διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Άρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ, συνεπώς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

Αμετακίνητη η Αθήνα στις κόκκινες γραμμές

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις σταθερές θέσεις τις Ελλάδος που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο επικεντρώνοντας στην ουσία και αφήνοντας στο περιθώριο την προκλητική ρητορική της Άγκυρας και τους λεονταρισμούς του τελευταίου διαστήματος. Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της Αθήνας είναι ότι οι διαφορές μας για την υφαλοκρηπίδα μπορούν να επιλυθούν μόνο με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι και η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η άποψη της ελληνικής πλευράς για τη διαφορά με την Τουρκία, είναι η γνωστή και αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Παράλληλα, αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ στο παρασκήνιο παίζουν ενεργό ρόλο και σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς δεν θέλουν να διαταραχθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σε αυτή την κρίσιμη για το Ουκρανικό συγκυρία.

Μέτωπο στα ενεργειακά – Συζήτηση για το νέο προσφυγικό

Μεταξύ των δύο ηγετών εκτενής συζήτηση αναμένεται να γίνει τόσο για τα ενεργειακά όσο και για το προσφυγικό. Στο πρώτο σκέλος επισημαίνεται ότι η Άγκυρα αποτελεί το βασικό σύνδεσμό για το αζέρικο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ, από τον οποίο η χώρα μας ενδέχεται να επιδιώξει να αντλήσει μεγαλύτερες ποσότητες. Δεδομένου ότι μετά τις ΗΠΑ και η Ε.Ε. προετοιμάζεται για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο στο τραπέζι βρίσκεται πακέτο μέτρων που θα εστιάζουν στην διαφοροποίηση των προμηθευτών, στην ενίσχυση της κατασκευής μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος. Στο δεύτερο σκέλος, Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν και για τη νέα προσφυγική κρίση που δημιουργείται με χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία να βρίσκονται ήδη στη χώρα μας.