Την απόλυτη ευθυγράμμιση της χώρας μας με τις αντιδράσεις-κυρώσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας που σφυροκοπά ανελέητα για 6η μέρα την Ουκρανία αναμένεται να εξηγήσει σήμερα (1/3) από τη βουλή ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που συγκάλεσε σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού, προκειμένου να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία για τις προεκτάσεις της κρίσης στην Ουκρανία, τη στάση της Ελλάδας αλλά και τις επιπτώσεις που επιφέρει σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο η πολεμική αυτή σύρραξη.

Έτσι, τα βλέμματα στρέφονται και στο εσωτερικό πεδίο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητεί μέτωπο ενότητας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι ήδη μέρος της αντιπολίτευσης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην αποστολή αμυντικού υλικού στην πληττόμενη χώρα. Το στίγμα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας: «Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα, με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει, πως η χώρα μας δεμένη στο «άρμα» της Δύσης «απαντά» με τη σειρά της στον έμπρακτο αναθεωρητισμό της Ρωσίας, ο οποίος μας γυρίζει σε ένα θολό παρελθόν βίας και πολέμου, επαναλαμβάνοντας ότι η αμφισβήτηση των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανένα τρόπο: Ούτε de jure, ούτε de facto. Για το λόγο αυτό θα ξεκαθαρίσει ότι η αντίδρασή μας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και διασφάλισης των εθνικών μας δικαίων.

Αναζητούνται «αναχώματα» για τις ανατιμήσεις

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναζητά αναχώματα για τη διαχείριση των επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής, κυρίως στην οικονομία και τα ενεργειακά σε μία δύσκολη συγκυρία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι η συνέχιση στην οριζόντια στήριξη μέσω επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει από το βήμα της βουλής πως κατάφερε με επίπονες διαπραγματεύσεις να περάσει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την πρότασή του για λήψη έκτακτων μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε:

-Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..

-Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.

– Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι θα συνεχιστεί σε κάθε επίπεδο η προσπάθεια ανακούφισης των καταναλωτών με αυξημένη ευαισθησία στις κρίσεις ακρίβειας που πυροδοτεί και ο πόλεμος. Στην κατεύθυνση μάλιστα αυτή το οικονομικό επιτελείο εξαντλεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να βρει το κατάλληλο περίγραμμα μέτρων που θα βρίσκεται εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Στο σκέλος μάλιστα της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, θα υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία, εξηγώντας ότι όλες οι κινήσεις που έχει κάνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, διμερώς, γεωπολιτικά σε μια σειρά από γειτονικές χώρες και μακρύτερα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να παίξουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο.