Φρένο στην διάχυτη αισιοδοξία που επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο προσπάθησε να βάλει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Και αυτό την ώρα που τα μέτρα χαλαρώνουν για τους πλήρως εμβολιασμένους, με την μάσκα να αποτελεί το «τελευταίο οχυρό».

Τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, με δηλώσεις τους έδειξαν ότι στο άμεσο μέλλον η μάσκα, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, δεν θα είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, αυτό εκτός απροόπτου θα συμβεί στις αρχές της Άνοιξης.

«Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση θα φύγουν οι μάσκες στον εξωτερικό χώρο, όταν ανοίξει ο καιρός, στο επόμενο διάστημα, δεν μπορώ να πω αν θα είναι εβδομάδες, μήνας», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Θα το δούμε ανάλογα με το πού βρισκόμαστε, αν υπάρχει κάποια έξαρση, κάποιο καινούριο στέλεχος», πρόσθεσε.

Αύριο Τετάρτη (23/2) συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και δεν αποκλείεται η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους να αποτελέσει θέμα συζήτησης. Ακόμα όμως είναι νωρίς για να φανεί ποιο ήταν το αποτύπωμα της χαλάρωσης των μέτρων που εφαρμόστηκε από το προηγούμενο Σάββατο.

Πάντως και η χθεσινή ημέρα (22/2) ήταν «βαριά» επιδημιολογικά καθώς οι νεκροί ήταν και πάλι πάνω από 80 τα κρούσματα λίγο πάνω από 18.000 και οι διασωληνωμένοι 460.

Ένα νέο κύμα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά στους ανεμβολίαστους λέγοντας ότι παραμένουν η πιο ευάλωτη ομάδα. «Είναι λάθος να πιστέψουν (σ.σ. οι ανεμβολίαστοι) ότι η πανδημία πέρασε χωρίς τη συμμετοχή τους» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε επαναλαμβάνοντας ότι ο εμβολιασμός παραμένει προς το παρόν το ισχυρότερο όπλο ενάντια στην πανδημία. Επικαλούμενη τους συναδέλφους της επιδημιολόγους τόνισε ότι δεν αποκλείεται η εμφάνιση ενός νέου κύματος κορονοϊού και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.

Η κακή επιρροή των αντιεμβολιαστών

Ένα στοιχείο που πέρασε στα ψιλά στην καθιερωμένη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς ήταν το πόσο αρνητικά έχει επηρεάσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα τον εμβολιασμό των παιδιών με τα κλασικά εμβόλια.

Σύμφωνα με μελέτη, 4 στους 10 γονείς δεν γνωρίζουν ότι η ιλαρά είναι ένα θανατηφόρο νόσημα. Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους γονείς να μην παραλείπουν τους εμβολιασμούς των παιδιών για να μην ξαναδούμε λοιμώδη νοσήματα τα οποία ήταν ξεχασμένα.