Ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη θέσπιση αναβαθμισμένων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία σημειώνει πως οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ προσβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, καθώς αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται ικανοποίηση για τις στενές και φιλικές σχέσεις και αναφέρεται πως επιδίωξη και των δύο κρατών είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στα επόμενα 25 χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στις επαφές των δύο λαών, στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και στην περαιτέρω προώθηση και βελτίωση των ειρηνικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας με τα έθνη της περιοχής.

«Σήμερα οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ χαρακτηρίζονται από διευρυμένη συνεργασία στον πολιτικό, αμυντικό, ενεργειακό, οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό τομέα», επισημαίνεται, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών τη χαρακτηρίζει σημαντική.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στο πολιτικό επίπεδο και κυρίως τις πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου, σημειώνεται ότι οι δύο χώρες προσβλέπουν στη σύγκληση το ταχύτερο δυνατόν του δεύτερου Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, σε συνέχεια του πρώτου που είχε πραγματοποιηθεί το 2013 στα Ιεροσόλυμα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζεται πως ο διμερής πολιτικός διάλογος έχει συνοδευτεί από οικονομική συνεργασία, σημαντικές αποφάσεις επί ενεργειακών ζητημάτων, ενισχυμένη στρατιωτική και αμυντική συνεργασία, ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών, εποικοδομητικές ακαδημαϊκές και επιστημονικές επαφές, διαθρησκευτικό διάλογο και μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Τέλος, ειδική μνεία γίνεται στους δεσμούς φιλίας και στη μακρά ιστορία των δύο λαών, που είναι «αλληλένδετη και έχει πολυάριθμα κοινά χαρακτηριστικά». Πρόκειται για δύο λαούς με ιδιαίτερη έφεση στα γράμματα και με μεγάλη συμβολή στον δυτικό πολιτισμό, οι οποίοι συνυπάρχουν σε αυτή την περιοχή του κόσμου για πολλές γενεές, σημειώνεται και προστίθεται ότι τα δύο έθνη διατήρησαν με σθένος τις μοναδικές τους ταυτότητες επί χιλιετίες, έχοντας βιώσει με έντονο τρόπο στην ιστορία τους τις έννοιες της μητέρας πατρίδας και της διασποράς. Σε αυτό το πλαίσιο, ως γέφυρες φιλίας των δύο χωρών, χαρακτηρίζει την ελληνική εβραϊκή κοινότητα και το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.