Δεν αλλάζει κάτι τελικά για ρεβεγιόν και ανήμερα της πρωτοχρονιάς, παρότι οι ειδικοί προβληματίστηκαν έντονα για το αν η λήψη των νέων μέτρων θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα λόγω της διασποράς της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία είναι υπερμεταδοτική.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου των μέτρων για τον κορονοϊό θα οδηγούσε τους πολίτες στα σπίτια, αυξάνοντας την ενδοοικογενειακή διασπορά και μεγεθύνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης για τους μεγαλύτερους.

Είχε προηγηθεί η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπου εκτιμήθηκε η πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις ισορροπώντας μεταξύ της λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας.

Έτσι, οι νέοι περιορισμοί ξεκινούν από 3 Ιανουαρίου με επίκεντρο την εστίαση, τα κέντρα διασκέδασης και τα γήπεδα.

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.
  • Για τη διασκέδαση και εστίαση θα ισχύσει ωράριο έως τα μεσάνυχτα, χωρίς όρθιους, με έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Στην παρούσα φάση, επιτρέπεται η μουσική, εκτός και εάν δεν τηρούνται τα μέτρα.
  • Στα γήπεδα, η χωρητικότητα είναι 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Για επίσκεψη στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, θα απαιτείται τεστ PCR.
  • Θα ισχύσει τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο.