Με την σκιά των 130 νεκρών από κορονοϊό της χθεσινής ημέρας να προκαλεί δέος η χώρα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία με βασικό όπλο τους εμβολιασμούς. Αυτή άλλωστε είναι και η μόνη οδός με την υπογραφή και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε καθολικούς εμβολιασμούς τονίζοντας με έμφαση ότι αυτοί που πεθαίνουν είναι οι ανεμβολίαστοι αλλά και πως δεν πρέπει να υποτιμούμε την μετάλλαξη Όμικρον καθώς θα πλήξει ανεπανόρθωτα ακόμα και τα πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας.

Με αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα ξεκινά σήμερα τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών, ενώ αρχίζουν και οι εμβολιασμοί στο ΜΕΓΑ εμβολιαστικό κέντρο Γλυφάδας το οποίο εγκαινιάστηκε χθες.

Η ταυτότητα του νέου εμβολιαστικού κέντρου

Εγκαίνια του νέου Mega Εμβολιαστικού Κέντρου στη Γλυφάδα

Το υπερσύγχρονο ΜΕΓΑ εμβολιαστικό κέντρο Γλυφάδας με μεγάλη δυναμικότητα, ταχύτατη εξυπηρέτηση και άνετο χώρο πάρκινγκ βρίσκεται στο Διασχολικό Κέντρο Γλυφάδας (Αρχιμήδους 9-11, Άνω Γλυφάδα). Από τις 8 το πρωί θα εμβολιάζονται 1.500-1.800 άτομα την ημέρα με το σκεύασμα της Moderna. Ήδη έχουν κλειστεί τα ραντεβού μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων. Το νέο εμβολιαστικό κέντρο καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των νοτίων προαστίων, μετά και το κλείσιμο του εμβολιαστικού που λειτουργούσε στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου, καθώς σε αυτό είναι διαθέσιμο συγκεκριμένο εμβόλιο. Το νέο εμβολιαστικό κέντρο διαθέτει 16 εμβολιαστικές γραμμές.

Εγκαίνια του νέου Mega Εμβολιαστικού Κέντρου στη Γλυφάδα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Στο εμβολιαστικό θα απασχολούνται πάνω από 500 στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και στελέχη από τον Ερυθρό Σταυρό. Επίσης, από τις 18 Δεκεμβρίου θα έχουμε 24 επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στο ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

Εμβολιασμός παιδιού για τον κορονοϊό

Με κάθε τρόπο επιχειρούν να λύσουν τις απορίες και να απαντήσουν στις αγωνίες των γονέων για τα πολύ μικρά παιδιά και τους εμβολιασμούς τους οι ειδικοί. Σήμερα θα γίνουν τα πρώτα «τσιμπήματα» στα πιο μικρά μέλη του πληθυσμού της χώρας μας, ηλικίας από 5 έως 11 ετών. Χθες, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου επιχείρησαν να απαντήσουν σε κάθε ερώτημα που τέθηκε από τους γονείς μέσω διαδικτύου. Αυτό που τόνισαν με έμφαση είναι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και γίνονται καταρχάς για την προστασία των παιδιών, αλλά και για την μείωση της διασποράς του κορονοϊού. Κάλεσαν τους γονείς ειδικά τώρα που είναι χειμώνας να μην καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους.

Τόνισαν ακόμα ότι το εμβόλιο που διατίθεται για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, ειδικά προσαρμοσμένο για παιδιά, το οποίο περιέχει το 1/3 της ποσότητας που υπάρχει στο εμβόλιο των ενηλίκων. Γίνονται με βάση την ηλικία και την ανοσολογική ωριμότητα και όχι το ύψος και το βάρος ενός παιδιού.

Εξήγησαν ακόμα ότι πάνω από δυο εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών έχουν λάβει και τις δυο δόσεις, ενώ 11 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση παγκοσμίως και έτσι ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Από τις πιο συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό, ενώ στις ηλικίες 5-11 δεν έχει καταγραφεί καμία μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια.

Επίσης, τόνισαν ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις. Εξαίρεση αποτελεί η χρόνια μυοκαρδίτιδα.