Αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις βρίσκεται από την αρχή κιόλας της προεδρικής του θητείας ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μπορεί μεν να κέρδισε την εσωκομματική μάχη του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο καλείται πλέον να κερδίσει και αρκετές ακόμη άλλες, επιλύοντας μια σειρά ζητημάτων που προκύπτουν μετά τη νίκη του και πρώτα απ’ όλα, ποιον θα ορίσει πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ως γνωστόν ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής, αλλά ευρωβουλευτής. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος στις δραστηριότητες της Βουλής των Ελλήνων, ούτε να μετέχει στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ούτε καν να εκπροσωπήσει σε λίγες ημέρες το Κίνημα στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης θα ορίσει πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ είτε τον «μπαρουτοκαπνισμένο» και πολύπειρο πρώην υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, είτε τον 46χρονο βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, προκειμένου να σηματοδοτήσει την ανανέωση.

Παράλληλα ενδιαφέρον θα έχει να δούμε με ποιον τρόπο θα συμπεριφερθεί έναντι των ανθυποψηφίων του στη μάχη τις εσωκομματικές εκλογές, ήτοι στον Γιώργο Παπανδρέου, στον Ανδρέα Λοβέρδο, στον Παύλο Χρηστίδη, στον Παύλο Γερουλάνο και στον Χάρη Καστανίδη. Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο, όπως επισημαίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, πως για όλους θα βρεθεί μια θέση και ένας ρόλος που ταιριάζει με την ιστορία τους, ως ένδειξη σεβασμού απέναντί τους. Άλλωστε αυτό που θέλει να προτάξει ο νέος πρόεδρος είναι την ενότητα και όχι οποιαδήποτε ρεβανσιστική διάθεση.

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα συγκροτήσει Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η οποία θα έρθει να αντικαταστήσει επί της ουσίας την Κεντρική Επιτροπή. Ο δε γραμματέας της θα είναι ένα από τα πιο έμπιστα στελέχη του προέδρου, ενώ ο νυν γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης θα παραμείνει μεν στη θέση του αλλά σε δευτερεύοντα λόγο μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου.