Η επαναφορά της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού είναι τα σημεία αιχμής του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που αρχίζει αύριο στο υπουργείο Εργασίας, δηλώνει ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιό της για «μία γενναία ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με κύριο χαρακτηριστικό την εξεύρεση νέων κοινωνικών πόρων».

Μπαίνουμε σε μία νέα φάση, σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης και εξηγεί ότι «αφήνουμε πίσω τη μαύρη πενταετία που αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις και μπαίνουμε σε μία νέα φάση για να ανατάξουμε έστω ένα μέρος της ζημιάς που έχει γίνει». Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι μόνο θετική επίπτωση θα έχουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο, ενώ σημειώνει ότι η βίαιη μείωση μισθών τα προηγούμενα χρόνια είχε αρνητικές επιπτώσεις αφού έπληξε την αγορά και εκτίναξε την ανεργία. Λέει ακόμη ότι η εμμονή των δανειστών σε υφεσιακά μέτρα ή σε μέτρα που διαλύουν την ισχνή παρουσία των κοινωνικών παροχών είναι αδιέξοδη και προσθέτει ότι «εάν ισχύσουν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα έχουμε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90% στα επόμενα τρία χρόνια».

Αναφερόμενος τέλος στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη και στις πιέσεις που ασκούνται λέει ότι «γίνεται διαπραγμάτευση σκληρή και πραγματική, που θα καταλήξει σε συμβιβαστική αμοιβαία επωφελή λύση».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Κύριε υπουργέ, xρόνια σας πολλά. Αύριο καλείτε τους κοινωνικούς εταίρους για μια θα έλεγα εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Χρόνια πολλά και σε εσάς κύριε Ψύλο. Αύριο νομίζω ότι έχει μια ιδιαίτερη σημασία η συνάντηση που διοργανώνουμε στο υπουργείο Εργασίας. Καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους για να κουβεντιάσουμε δυο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα την επαναφορά της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δεύτερον το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. Νομίζω ότι η αυριανή συνάντηση σηματοδοτεί το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Αφήνουμε πίσω αυτήν την, θα έλεγε κανείς, «μαύρη» πενταετή εποχή των μνημονιακών πολιτικών που αποδιάρθρωσαν τις εργασιακές σχέσεις και μπαίνουμε σε μια νέα φάση για να μπορέσουμε να ανατάξουμε ένα μέρος τουλάχιστον της ζημιάς που έχουν υποστεί οι εργασιακές σχέσεις.

Κύριε υπουργέ σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, έχετε ανακοινώσει ότι η αποκατάσταση θα γίνει σταδιακά. Από τον Οκτώβριο θα πάμε στα 650 και από 1η Ιουλίου στα 751 υπάρχουν βέβαια κάποιες θα έλεγα όχι αντιδράσεις διαφορετικές απόψεις από τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Θέλω να σας πω ότι πριν από την αυριανή συνάντηση, τους δυο αυτούς μήνες που έχουμε διανύσει, είχαμε συναντήσεις με σωματεία, συνδικάτα, τους εργοδοτικούς φορείς και προφανώς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα συναντήσουμε αύριο. Εκείνο που διαπιστώσαμε ήταν ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η βίαιη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι κάτι που έπληξε την αγορά στο σύνολό της και δεν ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αντίθετα δε όλα αυτά τα μέτρα οδήγησαν στην εκτίναξη και της ανεργίας. Με βάση λοιπόν αυτή την αρνητική εμπειρία προχωράμε στην αυριανή συνάντηση. Γνωρίζω ότι, από ορισμένες πλευρές υπάρχουν διάφορες ενστάσεις αλλά σας θυμίζω ότι προηγουμένως ήδη έχει ψηφιστεί νόμος για τις ρυθμίσεις για τα χρέη των αυτοαπασχολουμένων και των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που δίνει μια πραγματική ανάσα στη λειτουργία τους και επαναλαμβάνω ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα γίνει -έτσι όπως είπατε και εσείς- τουλάχιστον αυτή είναι η πρότασή μας, από 1ης Οκτωβρίου. Υπάρχει δηλαδή όλο αυτό το αναγκαίο διάστημα έτσι ώστε η ίδια η αγορά να απορροφήσει τους οποιουσδήποτε αν θέλετε κραδασμούς. Νομίζω ότι μόνο θετική επίπτωση θα έχουμε από αυτό το μέτρο.

Κύριε υπουργέ, τα δυο νομοσχέδια πότε θα κατατεθούν; Είχατε πει γύρω στο Πάσχα.Το Πάσχα πέρασε.

Νομίζω ότι είμαστε πια στην τελική ευθεία. Ταυτόχρονα με την αυριανή συνάντηση, θα στείλουμε το νομοσχέδιο στην ΟΚΕ και από εκεί θα περάσει μέσα από τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Κύριε υπουργέ, θα έλεγα ότι σε αγκάθι εξελίσσεται και το ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους των δανειστών που ζητούν νέες περικοπές. Η κυβέρνηση βέβαια έχει βάλει κόκκινες γραμμές.

Κοιτάτε, η εμμονή των δανειστών μας εν πάση περιπτώση των κυρίαρχων φωνών απ’ αυτούς, σε μέτρα άκρως υφεσιακά αλλά και μέτρα τα οποία θα διαλύουν έστω και αυτή την ισχνή παρουσία του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών παροχών που υπήρχε στη χώρα μας, είναι αδιέξοδη. Εάν υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε μια μείωση τουλάχιστον των επικουρικών συντάξεων κατά 90% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

90%;

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Άρα δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να πάμε σε μια τέτοια πολιτική. Εκείνο που χρειάζεται και επεξεργαζόμαστε είναι μια γενναία ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία θα είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε στο σύνολό της προς το τέλος του χρόνου από το φθινόπωρο και έπειτα με κύριο χαρακτηριστικό την εξεύρεση πια νέων κοινωνικών πόρων για να στηρίξουμε το ασφαλιστικό σύστημα.

Έναν κουμπαρά, όπως ακούγεται εκεί, το θέμα είναι από πού θα προκύψουν αυτοί οι πόροι ή τέλος πάντων ποιες ιδέες υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλές ιδέες, νομίζω ότι τώρα δεν είναι η στιγμή να αρχίσουμε να πετάμε στη συζήτησή μας διάφορες ιδέες όλα κατατίθενται επεξεργάζονται, υπάρχει μια διεθνής εμπειρία αλλά πάντοτε βούλησή μας είναι να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο να μπορεί να εξασφαλίσει στις επόμενες γενιές ότι πράγματι και πρόσβαση θα έχουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βέβαια θα υπάρχουν και ικανοποιητικές συντάξεις.

Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση είσαστε στέλεχος πρώτης γραμμής στην κυβέρνηση και οπωσδήποτε θα έχετε δει ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε καινούργιες πιέσεις, δημοσιεύματα κυρίως από τον γερμανικό Τύπο ενόψει φυσικά της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης; Τι απαντάτε σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα που μας βομβάρδισαν θα έλεγα τις μέρες των γιορτών;

Νομίζω ότι όλο αυτό το διάστημα χαρακτηρίστηκε από τέτοιου είδους πιέσεις, τέτοια δημοσιεύματα. Εκείνο το οποίο έχουμε κερδίσει ως χώρα είναι ότι πλέον μιλάμε με τους εταίρους μας με ψηλά το κεφάλι, τους αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια. Ευθέως βάζουμε τα επιχειρήματά μας πάνω στο τραπέζι, το έχουν αντιληφθεί και αυτό το θεωρώ ένα πολύ μεγάλο κέρδος και γίνεται μια διαπραγμάτευση σκληρή πραγματική όμως που θεωρώ τελικά ότι θα καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση αμοιβαία επωφελή η οποία θα δώσει μια νέα ώθηση στην πορεία της χώρας μας προς την ανάπτυξη και βεβαίως μια ανάπτυξη η οποία θα έχει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης.