Για το μεταναστευτικό και την πολιτική της κυβέρνησης μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Good Morning Britain» του τηλεοπτικού δικτύου ITV το πρωί της Τρίτης (16/11) διαμηνύοντας «αν δεν στείλεις σαφές μήνυμα ότι προστατεύεις τα σύνορά σου περισσότεροι θα μπαίνουν παράτυπα».

«Στο mεταναστευτικό έχουμε μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική» είπε εξηγώντας «τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε αποδεχθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις ασύλου, ως εκ τούτου κανείς δεν δικαιούται να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Έχω μία υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορα μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός καλώντας την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016. «Καλούμε την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας με την ΕΕ, μπορεί να κάνει περισσότερα για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης» δήλωσε.

«Δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους»

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν αυτο το κύμα της επιδημίας. Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε λοιπόν μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν μπαίνει κανείς στη χώρα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά φυσικά οι κανόνες ισχύουν για όλους. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα τεστ. Έτσι, σε περίπτωση που θέλει κανείς να πάει για φαγητό σε εξωτερικό χώρο και είναι ανεμβολίαστος χρειάζεται αρνητικό τεστ. Και αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική» είπε.

«Νομίζω ότι το επόμενο θα είναι ένα Covid-free καλοκαίρι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για τον τουρισμό που δέχτηκε η χώρα μας το καλοκαίρι λέγοντας: «Ήταν μεγάλη η χαρά μας που υποδεχτήκαμε τους Βρετανούς τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είχαμε μια σχετικά πετυχημένη σεζόν. Νομίζω ότι ήρθαν περίπου 2,5 εκατομμύρια βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα. Θα σας συνιστούσα να κάνετε κράτηση για τις διακοπές σας για το επόμενο έτος όσο το δυνατόν συντομότερα. Νομίζω ότι θα είναι ένα Covid-free καλοκαίρι» δήλωσε.

Αλλά αυτή τη στιγμή -έχετε δίκιο που το επισημαίνετε- είμαστε αντιμέτωποι με μια αύξηση των κρουσμάτων. Νομίζω ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο. Αν κοιτάξετε τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ. Προφανώς, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Πώς το κάνουμε αυτό; Έχουμε κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων στα εστιατόρια. Δεν μπορείτε δειπνήσετε σε εσωτερικό χώρο εστιατορίου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εάν είστε ανεμβολίαστος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θα θέσω στον Μπόρις Τζόνσον το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Ο κ. Μητσοτάκης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επιβεβαίωσε, δε, πως κατά τη συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον αργότερα σήμερα θα θέσει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Θα θέσω το ζήτημα στον Βρετανό πρωθυπουργό και πιστεύω πως η προσέγγιση πως τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο γιατί βρίσκονταν πάντα εκεί είναι αναχρονιστική. Θέλουμε οριστική επιστροφή των Μαρμάρων, αλλά δεν συζητάμε για δανεισμό τους. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς, που δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να βρεθεί μία λύση» ανέφερε.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή όπου η κλιματική αλλαγή γίνεται περισσότερο αισθητή, κάτι που είδαμε με τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Αυτό που προσπαθούμε καταρχάς να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα το ταχύτερο δυνατό. Θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έως το 2023 με εξαίρεση μία. Και θα απαλλαγούμε πλήρως από τον λιγνίτη το αργότερο έως το 2028» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματά μας, τα νησιά μας. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση των μικρότερων νησιών μας σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Έχουμε συγκροτήσει ξεχωριστό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε περισσότερα στο θέμα της πρόληψης, διασφαλίζοντας ότι οι πυρκαγιές θα οριοθετούνται προτού γίνουν πολύ μεγάλες και καταστροφικές. Και θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή και να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση που γίνεται στους κόλπους της Ευρώπης» είπε.