Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες Συνόδους Κορυφής, για πολλούς λόγους, ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε χθες με τον πρωθυπουργό να κάνει απολογισμό των όσων έγιναν και να εξηγεί τι κέρδισε η χώρα μας.

Της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

Ενδιαφέρουσα γιατί ήταν, εκτός απροόπτου, η τελευταία της Άνγκελα Μέρκελ ως Καγκελαρίου. Μετά από 107 Συνόδους η Μέρκελ αποθεώθηκε από τους άλλους ηγέτες, οι οποίοι την χειροκρότησαν όρθιοι. 

Ενδιαφέρουσα γιατί εν μέσω πανδημίας και με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να ζουν ήδη το τέταρτο κύμα η Σύνοδος όπως είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολήθηκε ελάχιστα με την υγειονομική κρίση.

Αυτά τα οποία απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν φυσικά η ενεργειακή κρίση αλλά και το μεταναστευτικό

Τόσο από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, όσο και από αυτά που περιέγραψε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα κατάφερε να στείλει μηνύματα στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις από την εκάστοτε Σύνοδο πρέπει να υπάρχει ομοφωνία. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,όσον αφορά στο μεταναστευτικό, «καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και με χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016».  

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν στα συμπεράσματά τους ότι «δεν θα δεχθούν καμία προσπάθεια από τρίτες χώρες να εργαλειοποιήσουν μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και «καταδικάζουν όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ», στις οποίες θα απαντήσουν αναλόγως.  

Κωδικοποιώντας όσα κέρδισε η Ελλάδα 

Μετά από παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή.«Υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, κάτι που δεν ήταν στο αρχικό κείμενο. Επίσης υπάρχει ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι που αφορά και την Τουρκία και τη Λευκορωσία».

Εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της και αναφέρθηκε στην παράγραφο 20 στο κείμενο των συμπερασμάτων όπου καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ, μέτρα και χρηματοδότηση για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Επίσης, έγινε συζήτηση για την έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων και αν μπορεί η Κομισιόν να χρηματοδοτεί για παράδειγμα ένα φράκτη ή μία δομή. Και αυτό ζητήθηκε όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.