Με τον κάβο της Προεδρικής εκλογής να αποτελεί παρελθόν παρά τις όποιες εσωτερικές διαφωνίες και γκρίνες και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους όπως όλα δείχνουν να οδεύουν σε εύρεση μίας χρυσής τομής μέσα από την παράταση της δανειακής σύμβασης, στο Μέγαρο Μαξίμου σταδιακά ξεκινούν να εξετάζουν τις πρώτες κινήσεις στο εσωτερικό μέτωπο.
Η ευρύτατη υπερψήφιση της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα συνοδεύτηκε από ποικίλα σχόλια και έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τη βουλευτή Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, η οποία δεν παρέστη στην ψηφοφορία κάνοντας λόγο για «λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης», κριτική για την επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άσκησαν πολλοί βουλευτές.
Σε πηγαδάκια τόσο πριν όσο και μετά την ψηφοφορία, βουλευτές όχι μόνο από την Αριστερή Πλατφόρμα εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους για την επιλογή Παυλόπουλου και όχι ενός προσώπου από την Αριστερά. Μεταξύ αυτών οι μεγαλύτερες αμφισβητήσεις εκφράστηκαν από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Κώστα Λαπαβίτσα, Σταύρο Κοντονή και τη συνεργαζόμενη βουλευτή Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ωστόσο, ότι οι εν εξελίξει κρίσιμες διαπραγματεύσεις δεν αφήνουν περιθώρια για εσωκομματικές «παραφωνίες» και πρέπει «να βγει προς τα έξω ένα αρραγές μέτωπο της κυβέρνησης».
Ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο το κλίμα κρατά τελείως διαφορετική στάση, καθώς θεωρούν ότι με την υπερψήφιση της υποψηφιότητας Παυλόπουλου έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ενότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «η ευρύτατη εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα όπλο στις διαπραγματεύσεις καθώς στέλνει μήνυμα ενότητας και ευρείας αποδοχής των προσπαθειών της κυβέρνησης».
Την ίδια ώρα, καθώς οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να έχουν μπει σε μία τελική ευθεία με τους δανειστές, συνεργάτες του πρωθυπουργού σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς δρομολογούν τις απαιτούμενες ενέργειες για τις πρώτες κινήσεις και τα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα αφορούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την «κοινωνική σωτηρία».
Η αρχική πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου ήταν να έρθουν τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο με τις 100 δόσεις που παρουσιάστηκε χθες και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που θα γίνει σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη με τη μορφή του κατεπείγοντος αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο οι εμπλοκές που προέκυψαν στις διαπραγματεύσεις τις προηγούμενες ημέρες αναβάλλουν τα νομοσχέδια για την ερχόμενη εβδομάδα.
Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφραζε χθες την πεποίθησή του ότι τα εν λόγω κρίσιμα νομοσχέδια, τα οποία αποτελούν και τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης και έρχονται σε πλήρη ταύτιση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις προγραμματικές δηλώσεις, δεν θα αντιμετωπίσουν σημαντικές αντιστάσεις από τους ευρωπαίους εταίρους. Για αυτό το λόγο και έχουν ήδη υπάρξει σχετικές συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς τα δύο νομοσχέδια θα αποτελέσουν ένα μεγάλο στοίχημα στο εσωτερικό της χώρας.