Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το νέο πλαίσιο επιτήρησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας στους χώρους εστίασης.

Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν την πρωτοβουλία για την ψηφιακή εφαρμογή που ετοιμάζει η κυβέρνηση, μέσω της οποίας θα ελέγχεται η γνησιότητα των βεβαιώσεων εμβολιασμού όσων θα μπαίνουν στους κλειστούς χώρους εστίασης και στις λοιπές εκδηλώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όμως έκανε εξαρχής λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, κάτι με το οποίο συναινεί και η Ελληνική Λύση.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς παρουσίασε την τροπολογία μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί η ψηφιακή εφαρμογή όπου οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων και των μπαρ θα διαπιστώνουν την γνησιότητα των απαραίτητων πιστοποιητικών που οφείλουν να έχουν μαζί τους οι πελάτες (εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ). Όπως είπε, «ρύθμιση συντάχθηκε με τις οδηγίες, τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Όμως παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε αρχικά ότι δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού και πως απαιτείται η έγγραφη γνωμοδότηση της Αρχής για να αμφισβητήσει στην συνέχεια τον πυρήνα της ρύθμισης υποστηρίζοντας ότι το κράτος εκχωρεί σε ιδιότητες ελεγκτικές αρμοδιότητες που αφορούν προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Είστε εξαιρετικά εκτεθειμένοι αλλά είναι και εγκληματικό αυτό που κάνετε. Στέλνετε το μήνυμα της καχυποψίας στην ελληνική κοινωνία τώρα που πρέπει να τη θωρακίσουμε και να προσέλθει για εμβολιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η γνωμοδότηση αν χρειαστεί να υπάρξει, θα υπάρξει», απάντησε ο υφυπουργός, παραδεχόμενος ουσιαστικά πως δεν έχει στα χέρια του γραπτή θετική εισήγηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Με τις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντάχθηκε και το κόμμα της Ελληνικής Λύσης μέσω του βουλευτή Κώστα Χήτα που έκανε και αυτός λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων.

Ο υφυπουργός εξήγησε πως οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων δεν θα έχουν καμία ελεγκτική αρμοδιότητα πέραν της διαπίστωσης της εγκυρότητας των απαραίτητων εγγράφων. «Μάλιστα κατά τον έλεγχο δεν θα μπορεί να διαπιστώνει εάν το έγγραφο αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test» όπως είπε, ενώ απευθυνόμενος ειδικά στην Ελληνική Λύση υπογράμμισε πως «η προσπάθεια συνεννόησης πρέπει να είναι ειλικρινής. Με εσάς αν ήταν θα είχαμε συνεννοηθεί στην ανάγκη εμβολιασμού. Δυστυχώς, οι δημόσιες θέσεις σας δεν βοηθούν. Μετά τις 15 Ιουλίου θα μπορούμε να πάμε σε στεγασμένο χώρο εστίασης. Εκεί εσείς κ. Χήτα θα πρέπει να έχετε αρνητικό rapid τεστ. Εγώ θα έχω την βεβαίωση εμβολιασμού. Στον έλεγχο δεν θα φανεί τι έγγραφο έχω εγώ και τι έγγραφο έχετε εσείς, παρά μόνο η γνησιότητά τους».

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε πως τα όσα λέγονται περί ελέγχων είναι άτομα. «Στο αεροδρόμιο που σας ελέγχει ο υπάλληλος της αεροπορικής γιατί δεν λέτε το ίδιο; Με αυτά που κάνετε θα μαζεύονται οι αρνητές έξω από τα εστιατόρια και θα λένε ότι εμείς θα μπούμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είπε ότι παραβιάζονται τα προσωπικά μας δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν να χαϊδεύετε τις ψήφους όσων δυναμιτίζουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα» είπε.