Προχωρά με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, το οποίο θα αποτελέσει και την ασπίδα για ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα 4ου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο αλλά και «όπλο» κατά των μεταλλάξεων, καθώς το στέλεχος Δέλτα της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω μεγαλύτερης μολυσματικότητας κατά 60% καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό. Παράλληλα, άνοιξε το ειδικό πεδίο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca και πληρούν τις προϋποθέσεις, να αλλάξουν τη δεύτερη δόση με το σκεύασμα της Pfizer ή της Moderna. Όσοι ενδιαφέρονται να αλλάξουν τη δόση, μπορούν να αναρτήσουν με τους κωδικούς Taxis την απαραίτητη ιατρική γνωμάτευση, που πιστοποιεί την ανάγκη αλλαγής.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στην Αθήνα σήμερα η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ

Σήμερα επισκέπτεται τη χώρα μας η επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, όπου θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση στις 8.30 με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Αριστοτέλους και στις 9.30 θα μεταβούν στο Μαρούσι, προκειμένου να επισκεφθούν το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας».

Οι επαφές της επιτρόπου στην Αθήνα θα επικεντρωθούν στη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, στην πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού στην Ελλάδα, καθώς και σε ό,τι αφορά στις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία (European Health Union). «Η κοινή μας εμβολιαστική στρατηγική είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της δύναμης της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης και πραγματικά ανυπομονώ για την ανταλλαγή απόψεων που θα έχω στην Αθήνα, ειδικά ως προς το πώς μπορεί η ΕΕ να στηρίξει περαιτέρω την ήδη επιτυχημένη εθνική εκστρατεία εμβολιασμού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των ομάδων του πληθυσμού όπου υπάρχει δυσκολία στο θέμα αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά η ευρωπαία επίτροπος λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα.

«Τρέξτε να εμβολιαστείτε»

Από την πλευρά της η κυβέρνηση συνεχίζει την «επιχείρηση πειθούς» υπέρ του εμβολιασμού, στοχεύοντας αφενός στους νέους με το δέλεαρ ότι θα επανέλθει η ζωή τους σε κανονικότητα και θα μπορούν να απολαύσουν ελεύθερες διακοπές και αφετέρου στους πιο ηλικιωμένους, με τη διαρκή επισήμανση ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Δεύτερη δόση εκτός AstraZeneca

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Οι εμβολιασμένοι που, κατά την κρίση των γιατρών τους, υπέστησαν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους με την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, αίτημα για εξαίρεσή τους από τη δεύτερη δόση με το εν λόγω εμβόλιο και επιλογή άλλου. Επισημαίνεται ότι από την δεύτερη δόση με AstraZeneca εξαιρούνται τα άτομα όλων των ηλικιών που εκδήλωσαν σοβαρή, ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, τα οποία θα κληθούν να κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα από τα άλλα εμβόλια.

Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών λαμβάνουν ήδη ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποφάνθηκαν, ωστόσο, πως όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, ή να επιλέξουν εξαρχής αυτό το σκεύασμα για τον εμβολιασμό τους, έχουν αυτή τη δυνατότητα.