Στον απόηχο των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να είναι παρόντες η κυβέρνηση ετοιμάζει επικοινωνιακό ντεμαράζ.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις της Πέμπτης ήταν μεγάλη και αυτό προκάλεσε προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αφού οι χθεσινές κινητοποιήσεις δεν είχαν καμία σχέση με εκείνες που ξεκινούν ειρηνικά και καταλήγουν με επεισόδια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει για τις ευεργετικές διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου για τα εργασιακά και αυτό προσπαθεί να το επιτύχει μέσα από τηλεοπτικές εμφανίσεις πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών προκειμένου να αναλύσουν τις διατάξεις μια προς μια.

Αλλαγές στην διαδικασία ψήφισης – Τριήμερη η συζήτηση

Η Βουλή άλλαξε τον προγραμματισμό για το πότε ψηφίζεται το εργασιακό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται σήμερα στις επιτροπής με τη β’ ανάγνωση. Ο προηγούμενος σχεδιασμός προέβλεπε διήμερη συζήτηση Τετάρτη και Πέμπτη στην Ολομέλεια, ωστόσο επήλθαν αλλαγές στη διάσκεψη των προέδρων της Πέμπτης.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους βουλευτές να τοποθετηθούν, η συζήτηση θα γίνει τριήμερη. Θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στην Ολομέλεια, θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ψηφιστεί την Τετάρτη με τις αναμενόμενες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Στόχος, να κληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν σε ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Όμως, εκτός από τον εξωτερικό «εχθρό» υπάρχει αγωνία και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Μπορεί οι διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία να μην είναι κάτι που θα περίμενε κανείς ιδιαίτερα σε αυτή την χρονική στιγμή, αλλά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μιλούν με την βάση και έχουν μεταφέρει στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια την αγωνία τους.

Η συμμετοχή στην απεργία

Στο Μαξίμου από την μια δεν υποτιμούν την συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις που ήταν και μεγαλύτερες από της Πρωτομαγιάς αλλά θεωρούν ότι συνδικάτα και αντιπολίτευση δεν έπιασαν τον αναμενόμενο στόχο.

Θεωρούν ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία αρκετών κλάδων ήταν χαμηλά. Ενδεικτικά αναφέρουν στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, τα οποία καταγράφουν το ποσοστό συμμετοχής στις Τράπεζες στο 2-3%, στα σούπερ μάρκετ στο 5%, στις τηλεπικοινωνίες στο 15%, στη ΔΕΗ στο 3,58%, στα ΕΛΤΑ στο 15,28% και στην ΕΥΑΘ στο 8,8%.

Από την πλευρά του, μετά τη μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε για τις θετικές αλλαγές που έρχονται.

«14 μέρες άδεια πατρότητας. 2 μήνες γονική άδεια και για τους δύο γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ. Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας στην εργασία. Θετικά μέτρα για τα παιδιά που δουλεύουν στα ντελίβερι και τα κούριερ, για τους εργατοτεχνίτες, για την τηλεργασία», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Η αντιπολίτευση παριστάνει ότι όλα αυτά δεν τα βλέπει. Έχει κολλήσει με την καραμέλα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ενώ και αυτό το ζήτημα το ρυθμίζουμε με βάση αυτά που συμβαίνουν στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας μάλιστα τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές μαζί με την αριστερά!».