Ξεκινά αύριο η Μεγάλη Εβδομάδα με εξονυχιστικούς ελέγχους στις εθνικές οδούς στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ως αντιστάθμισμα οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις πασχαλινές τους αγορές όπου επιθυμούν, δεδομένου ότι πλέον λειτουργούν οι εμπορικές δραστηριότητες στο σύνολό τους. Εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά, τοπικά καταστήματα και γενικά επιχειρήσεις λιανεμπορίου είναι ανοιχτά, ενώ ο καταναλωτής για τα ψώνια του υποχρεώνεται να στέλνει SMS στο 13032 γνωρίζοντας ότι μέσα σε 3 ώρες αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Πάντως, στην κοινωνία επικρατεί γκρίνια για το «Πάσχα στην πόλη», καθώς αφενός εκτιμάται ότι υπήρξε καθυστέρηση στα μέτρα αποσυμπίεσης και αφετέρου οι πολίτες έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής τους. Και αυτό γιατί μπορεί να υπήρξε μία ελαστικότητα στην τήρηση των μέτρων του lockdown, ωστόσο οι δυνατότητες εκτόνωσης των πολιτών ήταν πολύ περιορισμένες.

Επιπλέον, σε πολλούς φαντάζει οξύμωρο, γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν για το εξοχικό τους αλλά άνοιξαν σε μία ημέρα τα εμπορικά κέντρα και μετά το Πάσχα επιστρέφουμε σε κανονικότητα μετά από περιορισμούς 14 μηνών.  Τα επιχειρήματα ωστόσο της κυβέρνησης είναι δυο: 1) η μετακίνηση των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο θα επιβάρυνε τις περιοχές με μικρότερο ιικό φορτίο και 2) τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν πεπερασμένες αντοχές και συνεπώς μία απότομη εκτίναξη των κρουσμάτων και άρα περισσότερων εισαγωγών στα νοσοκομεία θα δημιουργούσε προβλήματα.

Κυβερνητικά στελέχη στρέφουν πλέον την προσοχή τους στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την οριστική έξοδο από την πανδημία και το σίγουρο είναι ότι αυτός ο δρόμος έχει πολλές «λακκούβες» που με τα κατάλληλα «αμορτισέρ» πρέπει να ξεπεραστούν και να υπάρξει τερματισμός στη δύσκολη αυτή πορεία. Το σχέδιο «ανοίγουμε» έχει πολλούς άγνωστους Χ και το Μαξίμου εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου επιχειρησιακά, οργανωτικά και επικοινωνιακά να μπορέσει να πετύχει την πολυπόθητη αλλαγή του κλίματος σε κοινωνία και οικονομία.

Τα  τρία «αγκάθια»

1. Η κυβέρνηση οφείλει να κερδίσει την αξιοπιστία της έναντι των πολιτών και αυτό γιατί η πολυφωνία και η αναντιστοιχία λόγων και έργων σε ορισμένες περιπτώσεις καλλιέργησαν ένα κύμα αμφισβήτησης από τους πολίτες ικανό να δυναμιτίσει όλη την κυβερνητική προσπάθεια. Για παράδειγμα, κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής δημοσίως τοποθετούνταν πριν 2-3 εβδομάδες, καλλιεργώντας προσδοκίες για το «Πάσχα στο χωριό», παρότι τα κρούσματα αυξάνονταν δραματικά και οι διασωληνωμένοι ασθενείς είχαν ξεπεράσει κάθε αρνητικό ρεκόρ. Και παρότι ο πρωθυπουργός είχε επιβάλλει σιωπητήριο, ωστόσο οι αστοχίες συνεχίζονταν και τα συγχυτικά μηνύματα στους πολίτες προκαλούσαν εκνευρισμό.

2. Το στοίχημα για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί πολίτες από κρίσιμες κατηγορίες (ηλικιωμένοι, ευπαθείς, υγειονομικοί) παραμένουν ανεμβολίαστοι δημιουργώντας «κενά» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός κάνει συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το «ασφαλέστερο εμβόλιο είναι το … γρήγορο εμβόλιο».  Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα βρίσκεται στα σκαριά  νέα επικοινωνιακή καμπάνια για τον εμβολιασμό, με στόχο να πειστούν ολοένα και περισσότεροι να ενταχθούν το πρόγραμμα «Ελευθερία» για να κερδίσουν την ατομική τους Ελευθερία. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε ημερίδα του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες. «Όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση» υπογράμμισε.

3. Το άνοιγμα του Τουρισμού στις 15 Μαΐου είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Και αυτό γιατί η ευαίσθητη επιδημιολογική ισορροπία στη χώρα δείχνει ότι οι στόχοι παραμένουν εύθραυστοι. Τα «όπλα» της κυβέρνησης είναι τρία: εμβολιασμοί ( νέες εμβολιαστικές γραμμές για τους πολίτες 30-39 ετών από τη Μ. Τρίτη), self tests και καλός καιρός. Παράλληλα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα εστίασης, τα οποία αναμένεται να ανεβάσουν ρολά από τις 3 Μαΐου ύστερα από έξι μήνες αναστολής δραστηριότητας. Την ίδια ώρα, παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν ότι, σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και αυτό γιατί αυτή τη φορά, το άνοιγμα του τουρισμού δεν εξαρτάται, ως είθισται, από τη ζήτηση, αλλά από το πότε θα είμαστε έτοιμοι.