Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τη στάση που επιλέγει να κρατήσει η Τουρκία λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η χώρα μας αποτελεί καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων κάνοντας λόγο για την ύπαρξη στρατοπέδων προσφύγων στα οποία, όπως ισχυρίζεται, οι τρομοκράτες οργανώνουν ακόμα και επιθέσεις αυτοκτονίας κατά της Τουρκίας, τη στιγμή που οι πραγματικοί πρόσφυγες αφήνονται να πεθαίνουν στο Αιγαίο.

Οι Έλληνες διπλωμάτες θεωρούν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική συγκυρία μιας τέτοιας ανάρτησης, κάτι που επισημαίνεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας μέσω της προβολής απαράδεκτων μυθευμάτων. Ερώτημα δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης τέτοιων ανυπόστατων και φαιδρών ισχυρισμών», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η χώρα μας γνωρίζει καλά ότι η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου την ερχόμενη Τετάρτη θα εξελιχθεί σε ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ και πως η Άγκυρα επιχειρεί να δυναμιτίσει τον διάλογο μεταξύ των δύο υπουργών πριν καν αυτός ξεκινήσει. Ο κ. Δένδιας έχει αποδεχθεί την πρόσκληση της συνάντησης υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε «θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες» για την υλοποίηση του ταξιδιού, όπως έχει ξεκαθαρίσει. Τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της ανάρτησης του επικεφαλής Επικοινωνίας του, δοκιμάζει τις αντοχές των διπλωματικών μας υπηρεσιών καθώς θα ήταν απόλυτα ικανοποιημένος εάν η Αθήνα δήλωνε πως ακυρώνει το ραντεβού, αφού σε μια τέτοια εξέλιξη θα έριχνε όλο το φταίξιμο σε εμάς.

Για την Τουρκία, τα θέματα που παραμένουν στο τραπέζι και θα τεθούν σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση, είναι το ζήτημα των γκιουλενιστών, των οκτώ ομοεθνών τους στρατιωτικών, αλλά και των μελών του D-HKP για τους οποίους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πλέον έχει γίνει τόπος προορισμού και όχι ενδιάμεσος σταθμός προς τα άλλα κράτη της Ευρώπης. Ψηλά στην ατζέντα θα είναι επίσης τα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, επιδιώκοντας μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το σύνολο των διμερών διαφορών, συμπεριλαμβανομένων και των χωρικών υδάτων.