Για όλους και για όλα μίλησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Βήμα FM» αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας. Από την επικείμενη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και τα εσωτερικά προβλήματα στη ΔΗΜΑΡ μέχρι το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το αποτεφρωτήριο στην Αθήνα το οποίο εκτίμησε πως θα είναι έτοιμο μέσα στο 2016!

Για την πρότασή του ο Γ. Σακελλαρίδης να αναλάβει αντιδήμαρχος, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Δυστυχώς, δεν μας επιτρέπει ο «Καλλικράτης» να δίνουμε αντιδημαρχίες σε πρόσωπα που ανήκουν σε άλλες δημοτικές παρατάξεις. Αυτό δεν είναι σωστό. Βρισκόμαστε σε μια διαβούλευση και σύντομα θα μπορώ να ανακοινώσω αποτελέσματα. Θα ήταν ευχής έργον και για τη χώρα να μπορούμε να προβαίνουμε σε τέτοιες συνεργασίες.»

Για το «Κίνημα των λευκών Δημάρχων»: «Υπέγραψα την αρχική διακήρυξη. Βλέπω ότι πάρα πολλοί μάς μιμούνται εκ των υστέρων και μιλούν για ανεξαρτησία, ενώ έχουν συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα και τοποθέτηση. Εν πάση περιπτώσει, είναι μια μικρή ηθική και πολιτική νίκη δική μας. Ο κομματικός εναγκαλισμός υπήρξε ασφυκτικός, αλλά δεν θα φτάσουμε στο άλλο άκρο, να καταδικάζουμε τα πολιτικά κόμματα που είναι στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ανεξαρτησία, όμως, από τα πολιτικά κόμματα.»

Για την παρουσία του στις εκδηλώσεις για τον Ανδρέα Παπανδρέου και αν θα πήγαινε σε ανάλογες εκδηλώσεις άλλων κομμάτων:  «Ούτε συζήτηση! Και έχω πάει κατά καιρούς, διότι είναι μια υποχρέωση του δημάρχου Αθηναίων σε σημαντικές εκδηλώσεις να είναι παρών και γι’ αυτό ήμουν παρών και στις δύο (συγκεκριμένες).»


Για τις πολιτικές εξελίξεις:
«Φοιτητής συμμετείχα σε κόμμα της Αριστεράς, για ένα χρόνο, ούτε καν με κομματική ταυτότητα. Από εκεί και πέρα, ακολούθησα την επιστημονική μου καριέρα και στον Συνήγορο του Πολίτη εξ ορισμού δεν είχα καμία σχέση με κόμμα, επί 12 χρόνια. Είναι αλήθεια ότι με πρότεινε για δήμαρχο η ΔΗΜΑΡ. Αυτή τη στιγμή, όμως, πρέπει να δούμε το θέμα σε ένα θεσμικό, πολιτικό επίπεδο για τη χώρα. Στο βαθμό που έχουμε τόσο μεγάλα προβλήματα και το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει αφομοιώσει τον πολυκερματισμό του πολιτικού σκηνικού, τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για τη χώρα. Και όταν έρχεται αυτός ο πολυκερματισμός και πλήττει το Κέντρο και την Κεντροαριστερά – που είναι μέρος του Κέντρου – τόσο πιο δυσάρεστο είναι αυτό. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό πρέπει να το δούμε και αισιόδοξα. Υπάρχουν τάσεις που θέλουν να φύγουν από τα παλιά στερεότυπα και πάνε σε νέες συνθέσεις. Αυτό είναι κάτι που είναι αργό και βασανιστικό και ίσως πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και θα φανεί στις επόμενες εκλογές.

Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση (για Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή, όμως, ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα μπορούσε η χώρα να διακυβερνηθεί με σταθερότητα και η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Δεν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να γίνει διακυβέρνηση της χώρας ως αξιωματική αντιπολίτευση τώρα να μπορεί, αυτή τη στιγμή, να ισορροπήσει στις πολιτικές του θέσεις για να κυβερνήσει τη χώρα και να την κρατήσει στο ευρώ, για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση. Όσο δεν υπάρχει αυτό, δεν χρειάζονται εκλογές, διότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να φτιάξει ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση.»

Για το ενδιαφέρον του να αναμειχθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή ή να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Κεντρική πολιτική σκηνή είναι η Αθήνα. Το θεωρώ απολύτως λογικό αυτό το πράγμα. Και στην ουσία είναι έτσι, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, με την κρίση που περνά η χώρα, διότι η Αθήνα συμπυκνώνει αυτήν την κρίση με ιδιαίτερη ένταση. Από την άλλη πλευρά, δεν έχω το μυαλό μου αυτή τη στιγμή στο τι γίνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά μόνον στο τι θα κάνουμε στην Αθήνα και μια επέμβαση ανάταξης πραγματικής μπορεί να ξεκινήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής και μπορούν κινήματα ανανεωτικά, πραγματικά να ξεκινούν από την Αυτοδιοίκηση και αυτό είναι εύλογο να ξεκινά στην Ελλάδα. Διότι ο κόσμος ήρθε στις εκλογές και ψήφισε δημάρχους και τους ελέγχει, ότι είναι καλοί ή κακοί. Και υπάρχουν δήμαρχοι που επανεξελέγησαν, σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Δεν θα δεχόμουν και δεν φαντάζομαι να συμβεί κάτι τέτοιο (να προταθώ για ΠτΔ), παρότι είναι πολύ τιμητικό. Οι πολίτες τώρα με εξέλεξαν για πέντε χρόνια στην Αθήνα και δεν μπορώ να τους πω «γεια σας, παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω».»


Για το αποτεφρωτήριο νεκρών:
«Βεβαίως και θα γίνει. Είχα την πρωτοβουλία και συναντήθηκα με τον υπουργό, τον κ. Μανιάτη και είδαμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο έπασχε. Το προχωρήσαμε, ψηφίστηκε η τροπολογία και πιστεύω σε 1,5-2 χρόνια θα είμαστε έτοιμοι. Θα βρούμε σύντομα το χώρο και θα αρχίσουμε, διότι όπως όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου θα πρέπει να έχουμε αποτεφρωτήριο και να μην αναγκάζεται κάποιος να πληρώνει 3.000 ευρώ για να πάει στη Βουλγαρία ή όπου αλλού. Είναι πολλοί παράγοντες. Πρέπει να δούμε αν θα ενδιαφέρεται και ιδιώτης, αλλά σ’ αυτό δεν έχω ταμπού. Θα δούμε ό,τι είναι επωφελέστερο για τους πολίτες. Πιστεύω λοιπόν (ότι θα είμαστε έτοιμοι) μέσα στο 2016.»

Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού: «Είμαι σε επαφή με τον Ερασιτέχνη και έχω πει ξανά την άποψή μου. Περιμένουμε τις αποφάσεις τους και θα δούμε τι είναι καλύτερο για την πόλη. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα για το νέο γήπεδο (στον Ελαιώνα-Βοτανικό), αλλά θα πρέπει να το επιδιώξουμε. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού, έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και στους περίοικους και στους παναθηναϊκούς. Θα καθίσουμε να δούμε την κατάσταση. Έτσι ή αλλιώς, ο Παναθηναϊκός έχει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σύμβουλο, τον κ. Αβραμίδη και έχω πολύ καλή σχέση με την ΠΑΕ και τον κ. Αλαφούζο, για να δούμε τι είναι καλύτερο και για τον Παναθηναϊκό και για την πόλη.»

Για τις πεζοδρομήσεις στο Κέντρο:
«Από τη στιγμή που πάμε για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της Αθηνάς. Μιλάμε για μια ήπια πεζοδρόμηση, καθώς τα ταξί και τα ΜΜΜ θα περνούν από την Πανεπιστημίου. Και μιλάμε κατ’ αρχήν μόνον για την Πανεπιστημίου.»

Για το Πεδίον του Άρεως: «Το Πεδίον του Άρεως δυστυχώς δεν ανήκει στο δήμο, αλλά στην Περιφέρεια. Προεκλογικά, αλλά και στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, είχα ζητήσει να δοθεί στο δήμο, αλλά με όλους τους απαραίτητους πόρους για τη διαφύλαξη της συντήρησης και φύλαξής τους. Μας το έδιναν, αλλά όχι τα λεφτά. Πρέπει να έλθουν όλα κανονικά. Ελπίζω ότι με την κυρία Δούρου αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να βρούμε συνεννόηση.»

Για το ληξιαρχείο και την υπόθεση της «μικρής Μαρίας»: «Αμέσως τότε είχα απομακρύνει από τη θέση τους τους υπευθύνους και το θέμα είχε πάρει την πειθαρχική του διαδικασία. Πήγε στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου που απαρτίζεται από αντιδημάρχους, επέβαλε κάποιες ποινές που χαρακτηρίστηκαν επιεικείς και το τελευταίο που θέλω είναι να επικρατεί ατιμωρησία στο δήμο. Πήρα το φάκελο και επικοινώνησα με τον κ. Ρακιντζή, ο οποίος έχει δικαίωμα να εφεσιβάλλει τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων και μου είπε ότι το έχει κάνει ήδη. Επομένως, περιμένουμε τώρα να δούμε τι θα γίνει και εάν η απόφαση που επιβλήθηκε ήταν όντως υπερβολικά επιεικής, όπως είχε τότε γραφτεί. Αυτό θα το δούμε.»

Για τον 9,84 και την παραίτηση Καμπύλη: «Παραιτήθηκε, καθόλου εντός εισαγωγικών. Είχε μια εξαιρετική θητεία και όποιος παρακολουθεί ραδιόφωνο μιλάει για έναν σταθμό που ανέβηκε το επίπεδο σε τεράστιο βαθμό. Έκλεισε τον κύκλο του και υπέβαλε παραίτηση, ενώ δεν του τη ζήτησα. Θα δεχόμουν να συνεχίσει να υπηρετεί τον 9,84, διότι η απόδοση του κ. Καμπύλη ήταν εξαιρετική. Νέο διευθυντή θα έχουμε από τη στιγμή που θα βρούμε κάποιον αντάξιο να τον αντικαταστήσει.»