Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μιλάνο, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε, στα σημασίας θέματα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και της βίας κατά των γυναικών.

«Θεωρούμε ότι πρωταρχικός στόχος της Ένωσης θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου κινητικότητας ανθρώπων, ιδεών, γνώσης, προσόντων και ταλέντων. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να λειτουργεί με βάση κοινούς κανόνες, ώστε, λαμβάνοντας υπόψη της ανάγκες των αγορών εργασίας, να προσελκύεται το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Ντινόπουλο, τα κύρια σημεία δράσης για το άμεσο μέλλον θα πρέπει να είναι:

– Η κωδικοποίηση του κεκτημένου στη νόμιμη μετανάστευση, με στόχο την υιοθέτηση σαφών και διάφανων κανόνων εισδοχής αλλοδαπών που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των αγορών των χωρών- μελών της Ένωσης.

– Η διευκόλυνση της κινητικότητας των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στο σύνολο της επικράτειας της Ένωσης, με αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών τίτλων διαμονής ή τη δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού σε επίπεδο Ένωσης για ζητήματα μετανάστευσης και για εργασία.

– Η ανάπτυξη ενός θεσμοθετημένου πλαισίου διαλόγου της Ένωσης και των κρατών- μελών με φορείς της οικονομίας (όπως επιχειρήσεις και οικονομικοί φορείς), με στόχο στην αναζήτηση πρακτικών και μέσων στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω, μεταξύ των άλλων, και της μετανάστευσης.

– Η διερεύνηση πρακτικών για την προώθηση ενός πλαισίου αμοιβαίας αναγνώρισης των προσόντων των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα σε όλη την Ένωση, με στόχο την κατάλληλη αξιοποίηση τους.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη «να δοθεί βαρύτητα στην αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας, τόσο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όσο και για την προώθηση της νόμιμης» ενώ τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός περιοδικού, αλλά διαρκούς «reporting», από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο το οποίο να αφορά την κατάσταση στις γεωγραφικές περιοχές ιδιαίτερου μεταναστευτικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά δε, με την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών, ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε:
«Κατά το τελευταίο επί ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, τον περασμένο Ιούνιο, πετύχαμε την, για πρώτη φορά, συμπερίληψη σε κείμενο συμπερασμάτων, θεμάτων που αφορούν στην πολιτική ισότητας των φύλων».

Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «από τον Νοέμβριο του 2009, στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2010-2015, με δίκτυο 60 δομών σε όλη τη χώρα».