Νέα οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τρόπο που διαχειρίζεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εξαπέλυσε πριν από λίγη ώρα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από το βήμα του Κοινοβουλίου.

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κάλεσα πριν από λίγες μέρες τον πρωθυπουργό με ερώτηση μου να απαντήσει για όλα όσα σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά το απέφυγε χωρίς να έχει ούτε καν μία ουσιαστική δικαιολογία. Αρνείται τον διάλογο και αρκείται μονάχα στα διαγγέλματα» όπως είπε η πολιτική αρχηγός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί «εκσυγχρονισμού της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας».

Όπως επεσήμανε, οι ευθύνες της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι μεγάλες «και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε γιατί ακριβώς με τον τρόπο αυτό προλαβαίνουμε καταστάσεις, αναδεικνύουμε προβλήματα που μπορεί να έχουνε πολύ μεγάλο κόστος για την υγεία, ακόμα και για την ίδια τη ζωή των πολιτών. Το κλίμα διχασμού και χαλάρωσης που η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε για μικροκομματικά οφέλη, αποτέλεσε το πρώτο βήμα που άνοιξε το δρόμο σε μία σειρά λαθών που μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Άνοιξαν τη χώρα χωρίς κανένα σχέδιο και ιδιαίτερα τα χερσαία σύνορα ήταν ξέφραγο αμπέλι την ώρα που οι βαλκανικές γειτονικές χώρες «φλέγονταν» από κρούσματα κορονοϊού. Δεν αντιμετώπισαν τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και την κατάσταση στα σχολεία και έχασαν πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το νέο κύμα του κορονοϊού να βρει τη χώρα αθωράκιστη, χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο, κυριολεκτικά αφημένο στο έλεος της αισχροκέρδειας ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ που δεν είχαν καν πιστοποίηση».

Κατήγγειλε επίσης ότι σήμερα «δεν υπάρχει πρόσβαση της επιστημονικής κοινότητας, των κομμάτων, των πολιτών, σε πολύ σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει ακόμα και ζητήματα Δημοκρατίας. Δεν κατάφεραν να καταγράψουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής, δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο μητρώο ασθενών και η Δικαιοσύνη οφείλει τώρα να διερευνήσει σε βάθος ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμόδιων για τη διαχείριση των στοιχείων, σε βάρος τελικά της Δημόσιας Υγείας. Η αναποτελεσματικότητα, η αδιαφάνεια και ο συγκεντρωτισμός, καλλιεργούν την καχυποψία και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης που εντείνεται βέβαια με νέα δημοσιεύματα για «διπλά βιβλία» των κρουσμάτων, δηλαδή για ένα αναξιόπιστο μητρώο ασθενών, για αδιαφανείς διαδικασίες προμήθειας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Όλα αυτά τα παρακολουθεί ιδιαίτερα ανήσυχος ο ελληνικός λαός».