Ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής, στην οποία θα συζητηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η Άγκυρα βεβαίως σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις με παζάρια για να αποφύγει τις κυρώσεις. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τριμερής τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και ο Σουλτάνος θα επιχειρήσει φυσικά να διασφαλίσει πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στη Σύνοδο, ούτε θα υιοθετηθεί κάποιος μηχανισμός αυτόματης επιβολής τους στο μέλλον.

Το ζήτημα είναι πως χθες η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά ούτε και για το έτερο μείζον θέμα της ατζέντας, τις κυρώσεις στη Λευκορωσία. Και αυτό καθώς η Κύπρος έβαλε βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση για τη Λευκορωσία, εάν δεν επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως εκ τούτου και τα δύο θέματα παραπέμφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο ηγετών των 27 κρατών- μελών της ΕΕ.

Η στάση της Λευκωσίας αναμένεται εκ των πραγμάτων να επηρεάσει και τη στάση της Αθήνας, αλλά και του Παρισιού, καθώς η Γαλλία επιθυμεί να χρησιμοποιεί κυπριακά λιμάνια ως βάση για το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ προς τη Μέση Ανατολή.

Παρόλα αυτά, η έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής δεν έχει ακυρωθεί και αναμένεται να ανακοινωθεί και νωρίτερα. Φαίνεται όμως ότι ο Σουλτάνος πρέπει πρώτα να λύσει εσωτερικά του ζητήματα.

Ο Ερντογάν ήδη προσπαθεί να «πουλήσει» στο εσωτερικό της Τουρκίας την αναμενόμενη έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα ως υποχώρηση της Αθήνας και νίκη της Άγκυρας. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει σταθερά ότι μετά το πρώτο θετικό βήμα της απόσυρσης του Oruc Reis, η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές, με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν όντως οριστικά οι προκλήσεις. Ο Ερντογάν βέβαια συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική, αλλά το ζητούμενο είναι η Τουρκία να μην προχωρήσει σε νέες μονομερείς ενέργειες.

Η Αθήνα αναμένει εν τω μεταξύ έμπρακτη στήριξη από τις ΗΠΑ με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στα τέλη του μήνα. Ιδίως από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα επισκέφθηκε και την Κύπρο, δεν επισκεφθεί μετά την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως πράττουν παγίως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη λογική των “ίσων αποστάσεων”.