Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Helexpo Forum πραγματοποιήθηκε ενώπιον μόλις 50 ατόμων λόγω κορονοϊού και η πανδημία, αλλά και η συνεχιζόμενη κρίση με την Τουρκία, καθόρισαν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόγραμμα αυτοπεποίθησης».

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Εξαρχής όμως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ήταν φειδωλός στις ανακοινώσεις του, καθώς αν και παρουσίασε μία εικόνα θετικών επιδόσεων της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, παραδέχθηκε ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι.

«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ελπίζουμε, στα τέλη του έτους, μέχρι η διεθνής οικονομία να συνέλθει και η σταθερότητα να επιστρέψει γύρω μας, οι περιστάσεις θα είναι αβέβαιες. Κάθε μακρόπνοος σχεδιασμός κινδυνεύει να μείνει μετέωρος, κάθε εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας έξι αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και 12 μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, αλλά και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο 12μηνο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό.

Αφενός ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να υπογραμμίσει ότι τα 12 μέτρα για την οικονομία κινούνται στη λογική των φοροελαφρύνσεων την οποία η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει, αλλά και στη λογική ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα με τη λογική ότι δημιουργεί δουλειές, αφετέρου αιτιολόγησε γιατί δεν προχώρησε σε όλα όσα είχε εξαγγείλει πέρυσι από τη ΔΕΘ.

«Όταν πέρσι ήμασταν πάλι σε αυτόν τον χώρο, κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε», σχολίασε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος όχι μόνο στην υγειονομική κρίση, αλλά και στο γεγονός ότι όπως τόνισε: «Ταυτόχρονα στον Έβρο και στο Αιγαίο η Ελλάδα κλήθηκε να αμυνθεί και στα αλλεπάλληλα κύματα απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά στη Μόρια αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας- Σημειωτέον ότι δεν χρησιμοποίησε τον όρο προσφυγικό.

«Είναι αλήθεια ότι στους μήνες που προηγήθηκαν οι αναταράξεις υπήρξαν πολλές. Συχνά μάλιστα επάλληλες και συνδεόμενες μεταξύ τους. Τα όσα έγιναν στη Μόρια για παράδειγμα έδειξαν πόσο εκρηκτικό μείγμα είναι η συνύπαρξη του κορονοϊού με το μεταναστευτικό.   Πως το τελευταίο σχετίζεται με την εθνική μας ασφάλεια και πως μπορεί να πυροδοτήσει τυφλές αντιδράσεις» είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός και δήλωσε: «Όμως για αυτό είμαι εδώ, για τα δύσκολα.  Και για αυτό είμαστε εδώ, για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις συνέπειες του κορονοϊού στη διεθνή οικονομία, θέλοντας να τονίσει ότι η Ελλάδα απλώς δεν αποτελεί εξαίρεση σε μία παγκόσμια κρίση. Ενώ τόνισε ότι καθώς η διπλή κρίση υγείας, οικονομίας πολιορκεί πάντα τον πλανήτη η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο.

Νέο μήνυμα στην Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Άγκυρα ότι: «Προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο.  Απειλεί τα Ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σ’ ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Κάτι που καταδίκασαν μόλις προχθές στην Κορσική όλα τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική και επιχειρήματα γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και ισχυρούς συμμάχους».

Και επανέλαβε όσον αφορά στην έναρξη διαλόγου με τη γείτονα: «Είμαστε μία χώρα ειρηνική, έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους γείτονές της και με την Τουρκία. Αν αυτή δεν συμφωνεί για το θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά μας, την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τότε το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση. Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων».

Οι έξι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά

– Πρώτον. Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage.

– Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO.

– Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων με: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία.

– Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής  θητείας  και της εκπαίδευσης.

– Πέμπτον, επενδύσεις και αναδιοργάνωση της Αμυντικής Βιομηχανίας. Ήδη, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό των Ναυπηγείων της Ελευσίνας. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε  να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.

– Έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

Τα 72 δισ ευρώ και οι εφεδρείες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πολύ συνοπτικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και το σχεδιασμό της κυβέρνησης, θέλοντας να δώσει μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

«Είμαστε πλέον, διαχειριστές πόρων που θα φτάσουν τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για τα κεφάλαια που ξεκινώντας από το 2021, θα αρχίσουν να μετασχηματίζουν συνολικά την εθνική οικονομία. Και για αυτό και θα πρέπει να αξιοποιηθούν συνετά και παραγωγικά. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, εργάζονται ήδη έγκυροι επιστήμονες αλλά και όλη η Κυβέρνηση. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα είναι σύντομα έτοιμο, θα συζητηθεί με την κοινωνία, με τους παραγωγικούς φορείς, με τα κόμματα πριν τεθεί σε εφαρμογή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι: «Διατηρούμε πάντα και εφεδρείες για ένα μέλλον που παραμένει ρευστό. Έχουμε ταμειακά διαθέσιμα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει ήδη δανειστεί συνολικά 14 δισεκατομμύρια ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια».

Τα επόμενα βήματα

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης τους τελευταίους 14 μήνες, ενώ διαμήνυσε πως θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών. Στην αβεβαιότητα δεν απαντούμε μόνο με αντοχή και ανθεκτικότητα, αλλά και με ριζικές παρεμβάσεις που δημιουργούν προοπτική. Αυτό, άλλωστε, εισηγείται και η Επιτροπή Πισσαρίδη. Πρέπει να διαβάζει κανείς το μέλλον, πριν το μέλλον γίνει παρόν», είπε ο πρωθυπουργός.

Περιέγραψε συνοπτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες, ξεκινώντας με την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, όπου όμως άφησε πολλά προς διευκρίνιση.

Ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα προανήγγειλε ότι: «Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα, καθιερώνονται νέα δικαιώματα που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας, ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.

Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγική, με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού κουμπαρά. Για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα».