Την τοπική κοινωνία και τοπική αυτοδιοίκηση της Λέσβου θέτει η κυβέρνηση προ των ευθυνών τους για τη δημιουργία κλειστής δομής έστω και τώρα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, αλλά και προκειμένου να μην εμποδιστεί η προσωρινή στέγαση προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι ξεκαθαρίζεται ότι θα παραμείνουν στο νησί.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ειδικότερα ότι εάν το Φεβρουάριο είχε προχωρήσει η κλειστή δομή στη Λέσβο θα είχε αποφευχθεί η καταστροφή, καθώς αυτή η αφορμή των επεισοδίων, η εύρεση κρουσμάτων κορονοϊού, θα είχε αντιμετωπιστεί διαφορετικά σε μία κλειστή δομή.

Απέδωσε ευθύνες στους τοπικούς παράγοντες γιατί υποκινούν αντιδράσεις, φωτογραφίζοντας κατά κύριο λόγο τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, αλλά και τους δημάρχους των δύο δήμων του νησιού. Σημείωσε ότι θα μπορούσε να είχε προχωρήσει πιο γρήγορα η κατασκευή κλειστής δομής και στη Λέσβο όπως έγινε και σε άλλες περιοχές, όπως στη Σάμο.

Ο κ. Πέτσας ανέλαβε όμως και το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στην κυβέρνηση, γιατί όπως παραδέχθηκε δεν επέδειξε την αποφασιστικότητα που απαιτούνταν όταν το Φεβρουάριο είχαν ξεσπάσει αντιδράσεις για τις κλειστές δομές.

Εκτίμησε όμως με νόημα ότι «τώρα υπό το φως των τελευταίων γεγονότων έχουμε γίνει όλοι σοφότεροι» και πως θα υπάρξει συνεργασία με την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να βρεθεί μία μεσοπρόθεσμη λύση.

Άφησε να εννοηθεί ότι προσβλέπει σε συνεργασία με την έννοια της μη αντίδρασης και στις άμεσες λύσεις, για στέγαση, σίτιση και προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού. «Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική, να έχουμε σήμερα λύση για τις πιο ευάλωτες οικογένειες με παιδιά».

Την κυβέρνηση φυσικά προβληματίζει το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης στη Λέσβο μετά και τα σημερινά περιστατικά με κατοίκους να εμποδίζουν τη μετάβαση μηχανημάτων για να φτιαχτούν προσωρινές δομές, καθώς διαπιστώνει ότι και οι ίδιοι οι πρόσφυγες- μετανάστες, αλλά και κάτοικοι του νησιού, θεωρούν πως η πυρκαγιά αποτελεί αν μη τι άλλο «χρυσή ευκαιρία» για να φύγουν οι 12.000 αυτοί άνθρωποι από το νησί. Κάτι που η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα συμβεί.

Το σκληρό μήνυμα Πέτσα απευθυνόταν συνεπώς όχι μόνο στους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού: «Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν “διαβατήριο” για μια καλύτερη ζωή.

Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά. Που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά.

Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».

Είναι σαφές βεβαίως ότι η κυβέρνηση επιρρίπτει αποκλειστικά στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες την ευθύνη για τη φωτιά, ενώ υπερασπίζεται τα δικά της πεπραγμένα δηλώνοντας ότι μείωσε χάρη στην πολιτική επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου τον αριθμό των διαμενόντων στη Μόρια από 20 σε 12 χιλιάδες, καθώς και ότι μείωσε τις ροές κατά 90%.

Το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης ότι: «Σκοπός είναι να μπει μια τάξη.Και για να μπει, πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν τα τέστ, να περιχαρακωθούν τα τυχόν κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Και για αυτό δεν χωρεί διχασμός και ανευθυνότητα. Αντίθετα, η Κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας».

Πρόσθεσε με νόημα απευθυνόμενος στην τοπική κοινωνία: «Από αρχαιοτάτων χρόνων, στην πανέμορφη Πατρίδα μας, προσφέρουμε πάντα ένα καταφύγιο και ένα ποτήρι νερό σε όποιον το έχει ανάγκη. Ποιος δεν το θέλει αυτό;

Είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα και να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να στεγαστούν. Και φυσικά, η προσωρινή στέγασή τους δεν σημαίνει ότι μας αποπροσανατολίζει από το βασικό μας στόχο την αποσυμφόρηση και την κατασκευή μιας κλειστής, ελεγχόμενης, δομής».

Σημείωσε ότι ήδη έχουν φτάσει στο νησί 19.000 τεστ για κορονοϊό και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει ήδη δύο χιλιάδες τεστ. Δυστυχώς η χθεσινή πυρκαγιά όμως κατέκαψε και τα σχέδια της κυβέρνησης για την προσωρινή στέγαση, καθώς είναι σχεδόν το σύνολο των 12.000 προσφύγων και μεταναστών πλέον χωρίς κανενός είδους κατάλυμα.

Το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις, καθώς θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για το πόσοι θα έχουν ήδη βρει στέγη και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα, δεν θα είναι όμως όπως παραδέχθηκε ο κ. Πέτσας θέμα μίας νύχτας εκ των πραγμάτων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε ημέρα να σημειώνεται και μία πρόοδος, να περιοριστούν φαινόμενα όπως αυτά χθες το βράδυ και να προχωρήσει το θέμα της σίτισης.

Θα γίνει ένας συνδυασμός ενεργειών για να βρουν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στέγη με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, σε σκηνές, σε πλοίο κλπ, αλλά θα χρειαστούν και ημέρες.

Η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε ο κ. Πέτσας είναι σε εγρήγορση για τον κίνδυνο εμπρησμών και σε αλλά κέντρα μεταναστών και hotspot. Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δε θα γίνει καμία μετεγκατάσταση διότι «δεν θα δώσουμε κίνητρο σε όποιους έκαψαν το σπίτι τους να τους βρούμε κάπου αλλού».

Απέφυγε πάντως σήμερα να αφήσει υπονοουμενα για υποκίνηση των επεισοδίων έξωθεν. Ανέφερε λακωνικά ότι: «Συνεχίζονται οι έρευνες, πολλαπλοί λόγοι επιβάλλουν να είμαστε προσεκτικοί αλλά δεν προτρέχουμε, γίνονται όλες οι έρευνες».