Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κεκλεισμένων των θυρών κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, κατά την οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τα μέλη τους για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης-ΕΝΑΕ (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) για το θέμα της παραλαβής των τεσσάρων υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό, ένα πρόβλημα που εκκρεμούσε επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων συμφώνησαν με τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσον αφορά στην παραλαβή των υποβρυχίων, κινούμενοι προς την κατεύθυνση ότι πρέπει να διασφαλιστεί το εθνικό συμφέρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία και οι εργαζόμενοί τους, εξαιτίας των διαφορών ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ.

Κατά την ενημέρωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να επιτευχθούν:

– Η αποσύνδεση και αποδέσμευση του αμυντικού υλικού, δηλαδή η παραλαβή των υποβρυχίων, από το υπόλοιπο πρόβλημα που αφορά στη λειτουργία και το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,

– Η παραλαβή των τεσσάρων υποβρυχίων «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης» και «Ωκεανός» από το Πολεμικό Ναυτικό, με την ευθύνη και το συντονισμό του οποίου θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και θα ενταχθούν επιχειρησιακά στον Στόλο, το συντομότερο δυνατό. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη διάθεση ποσού 75,5 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται δεσμευμένο στον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

– Διαχώρισε την υπόθεση της παραλαβής των υποβρυχίων, από τις διαφορές της πώλησης των Ναυπηγείων και ενήργησε για την προστασία των χρημάτων που κατέβαλε για την ναυπήγηση των υποβρυχίων ως τότε ( δηλ. 2,5 δισ. ευρώ),

– Καταλόγισε -για πρώτη φορά- τόσο στα ΕΝΑΕ, όσο και στις εταιρείες που εμφανίσθηκαν ως επενδυτές, το σύνολο των ποσών που καταβλήθηκαν, από το 2010 έως τα μέσα του 2011, στα ΕΝΑΕ, θεωρώντας ότι καταβλήθηκαν αχρεωστήτως,

– Προσέφυγε στο Πρωτοδικείο με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των ΕΝΑΕ για να εξασφαλιστεί η συντήρηση των υποβρυχίων,

– Κατέστησε σαφές στην ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη να αποζημιώσει το ελληνικό δημόσιο για κάθε ζημία των υποβρυχίων, που προκαλείται από τον εγκλωβισμό τους σε κλειστά ναυπηγεία, και

– Παρήγγειλε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να επεξεργασθεί τα νομικά ζητήματα σχετικά με την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου διά της δικαστικής οδού.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε το χρονικό των επαφών και της αλληλογραφίας που είχε με τον ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ, Ισκαντάρ Σάφα, έως την συνάντηση που είχαν πρόσφατα, η οποία οδήγησε στη συμφωνία για τα υποβρύχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβαν τη θέση τους να δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές του κ. Σάφα προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αίτημα που έγινε δεκτό.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε καταλυτική τη συμβολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όπως είπε παρακολούθησε και στήριξε τη σχετική προσπάθεια. «Όταν υπάρχει το δίκαιο με το μέρος μας, όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούμε να πετυχαίνουμε πράγματα που φαίνονται ακατόρθωτα», ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της HDW Δρ Χανς Κριστόφ Ατζοποντίεν, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Ντόχα του Κατάρ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για «ένα νομικά ασφαλές, σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο» βάσει του οποίου:

– Το Πολεμικό Ναυτικό παραλαμβάνει τα υποβρύχια και τα εντάσσει στο Στόλο,

– Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προασπίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου στην αντιδικία με την ιδιοκτησία των Ναυπηγείων, είτε το ελληνικό Δημόσιο είναι ενάγων, είτε εναγόμενος, και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα το στηρίζουν στους δικαστικούς αγώνες.

Τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών ενημέρωσαν, επίσης, ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών Δημήτρης Γεωργιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης των υποβρυχίων και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, που μίλησε για τις ενέργειες του Πολεμικού Ναυτικού για την ολοκλήρωση του προγράμματος, σε όσο το δυνατόν συντομότερο διάστημα.

Πριν από την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρακτικά, αίτημα που έγινε επίσης δεκτό.

Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Τρίαινα», τους οποίους ενημέρωσε σχετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος γνωστοποίησε ότι την Τρίτη συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη από τον οποίο ενημερώθηκε ότι ξεκινά άμεσα τις ενέργειες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των ναυπηγείων.