Σύμφωνα με τοποθέτηση στη Βουλή από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, το υπουργείο προχωρά σε μια μεταρρύθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, προκειμένου το στελεχιακό δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στην αποστολή του.

Με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Φωτεινής Μπακαδήμα, σχετικά με την επαναφορά της εσώκλειστης φοίτησης στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υφυπουργός ανέφερε πως «πρόσφατα, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας πανεπιστημιακών με στόχο την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης».

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει κατάρτιση και διά βίου επιμόρφωση των στελεχών της ΕΛΑΣ για την κάλυψη των νέων απαιτήσεων, των νέων απειλών και των νέων μορφών του εγκλήματος. Προκλήσεις που για να αντιμετωπιστούν, όπως εξήγησε, χρειάζεται μια καλύτερη διασύνδεση της εκπαιδευτικής κατάρτισης με την επαγγελματική ενασχόληση και την ανάπτυξη κατάλληλων στρατηγικών και επιχειρησιακών τακτικών. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την διασύνδεση και συνεργασία με τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα.

«Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντιλαμβάνεται τη διαδικασία παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης προς τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας ως μια δυναμική διαδικασία απόκτησης των κατάλληλων εφοδίων, με στόχο την καλύτερη δυνατή εκπλήρωση της αποστολής τους και όχι ως μια στείρα διαδικασία απόκτησης μόνο θεωρητικών γνώσεων», ανέφερε ο υφυπουργός.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό προβαίνουμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση οργάνωσης ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού δόγματος, το οποίο θα συνάδει με την ξεχωριστή ταυτότητα της Ελληνικής Αστυνομίας».

Σχετικά με την επαναφορά της εσώκλειστης φοίτησης στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. ανέφερε πως «αυτή όχι μόνο προβλέπεται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα 319/1995 λειτουργίας και ίδρυσης της αλλά είναι αναγκαία προκειμένου η εκπαίδευση να είναι πολυεπίπεδη και να εδράζεται τόσο στην επαγγελματική όσο και στην επιστημονική κατάρτιση. Να παρέχει ακαδημαϊκή εκπαίδευση και παράλληλα κατάλληλη πρακτική εκπαίδευση στους σπουδαστές. Γι αυτό και είναι αναγκαία η αξιοποίηση του απογευματινού ωραρίου».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 εκτίμησε πως η επαναφορά της εσώκλειστης φοίτησης είναι εξαιρετικά πιθανό να λειτουργήσει αρνητικά αποξενώνοντάς τους δόκιμους αξιωματικούς από την κοινωνία, την οποία θα κληθούν να υπηρετήσουν και να υπερασπιστούν, αλλά και να απολέσει αντικίνητρο για όσους θα ήθελαν από το Σώμα να εξελιχτούν.