Διίστανται οι απόψεις νομικών και συνταγματολόγων αναφορικά με το αν μπορεί τελικά να βάλει υποψηφιότητα στο δήμο της Αθήνας ο Ηλίας Κασιδιάρης αλλά και το τι συμβαίνει σχετικά με τον εγκλεισμό των υπολοίπων έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ο συνταγματολόγος, Γιώργος Σωτηρέλης, επεσήμανε ότι ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής, έχει το δικαίωμα να δοκιμάσει την τύχη του στην πρωτεύουσα, όμως, σε περίπτωση εκλογής του, θα τεθεί τις επόμενες μέρες σε αργία αν υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε για το θέμα που έχει ξεσπάσει ενόψει των εκλογών του Μαΐου με τον συνταγματολόγο, Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να είναι υποψήφιος ο Ηλίας Κασιδιάρης στις δημοτικές εκλογές, από τη στιγμή που έχει τα πολιτικά του δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής. Όσον αφορά το αν θα τεθεί, την επομένη, σε αργία, υποστηρίζει: «Οι σκέψεις συναδέλφων είναι υποθετικές, δηλαδή τι θα γίνει εάν καταδικαστεί. Εάν καταδικαστεί εκ των υστέρων, προφανώς υπάρχει διαδικασία που γίνεται αλλά για την υποψηφιότητά του δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα».

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα όσο εκκρεμεί το δικαστήριο. Και προσθέτει: «Αν τεθεί σε αργία, έχει και τα ένδικα μέσα για να συζητήσει και τη θέση του. Δεν μπορεί ενός ενδεχομένου, μελλοντικού, το οποίο εξαρτάται από την εκλογή του να του απαγορευθεί η υποψηφιότητα και νομικά δεν είναι ορθό και κυρίως πολιτικά δεν είναι ορθό».

«Στοχευμένο μέτρο»

Όπως εξηγεί ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο newsbeast.gr, σε περίπτωση που δεν του επιτραπεί να είναι υποψήφιος, θα φανεί ότι γίνεται στοχευμένα. Κάτι που, όπως συμπληρώνει, θα είναι καταστροφικό για τη Δημοκρατία.

«Δηλαδή, θα φανεί ότι είναι ένα εντελώς στοχευμένο μέτρο για να μην κατεβεί υποψήφιος ο συγκεκριμένος. Αυτό θα είναι καταστροφικό και από άποψη Δημοκρατίας και από άποψη επιρροής της Χρυσής Αυγής, που θέλει να εμφανίζεται, τάχα, ως αντισυστημική. Και θα έχει και αποδείξεις ότι υπάρχει μια συνωμοσία για να εξαιρέσουν την υποψηφιότητά του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Και προσθέτει: «ακόμη και στο ενδεχόμενο που θα ήταν αυτόματη η θέση του σε αργία σε περίπτωση που θα εκλεγόταν, πάλι, δεν θα μπορούσε κανείς να του στερήσει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης, εκτός του δήμου της Αθήνας, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και στις εθνικές εκλογές, εφόσον δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεσή του. «Και στις εθνικές εκλογές μπορεί να είναι υποψήφιος. Δεν θα μπορούσε και ο νόμος να είναι διαφορετικός, γιατί, θα ήταν αντίθετος με το Σύνταγμα».

Οι φυλακίσεις δεν θέτουν εκτός νόμου
τη Χρυσή Αυγή
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το γεγονός ότι έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι έγκλειστοι, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει να τεθούν εκτός νόμου όλοι. «Αυτό ισχύει γιατί, πρώτον δεν έχουμε διαδικασία που να προβλέπεται από το Σύνταγμα για να τεθεί ένα ολόκληρο κόμμα εκτός νόμου. Δεύτερον, δεν μπορούμε να συνάγουμε από την ενοχή ορισμένων, για τους οποίους μάλιστα ακόμη δεν έχει αποδειχθεί, από τη στιγμή που είναι υπόδικοι, η ενοχή και των υπολοίπων».

Και εκφράζει την άποψή του για το πώς θα μπορούσε να περιοριστεί η δράση της. «Πιστεύω ότι πρέπει τη δράση της Χρυσής Αυγής να τη δούμε σε δύο επίπεδα. Δηλαδή, όσο περιορίζεται σε πολιτική δράση, να κατεβαίνει σε εκλογές, να διαδίδει τις ιδέες της, όσο απεχθείς κι αν είναι. Δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα εναντίον της. Αυτό θα ήταν, πρώτα πρώτα, σαφώς αντισυνταγματικό, αλλά και ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο για το μέλλον», λέει. Και προσθέτει: «Από κει και μετά, κάθε φορά που τα μέλη της και τα στελέχη της προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες, θα πρέπει εκεί να εφαρμόζουμε τον ποινικό κώδικα. Κι αυτό οφείλεται στο ότι και η ίδια η Χρυσή Αυγή λειτουργεί δισυπόστατα. Λειτουργεί, δηλαδή, και σαν πολιτικό κόμμα και σαν εγκληματική οργάνωση».

Πάντως, καταλήγοντας ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνει ότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Χρυσή Αυγή, αν θα ήθελε να αξιοποιήσει το σύνολο της κοινοβουλευτικής της δύναμης, είναι να ζητήσει από τους υπόδικους και έγκλειστους βουλευτές να παραιτηθούν, για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο, να αξιοποιήσει τις χαμένες έδρες και να έχει «φωνή» στο κοινοβούλιο. «Οπότε, θα αντικαθίσταντο από τον επόμενο επιλαχόντα. Από τη στιγμή όμως που δεν επιλέγει αυτή την οδό, οι βουλευτές που είναι έγκλειστοι, δεν στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα», καταλήγει.