Συνεχίζεται -επί των άρθρων, σήμερα – η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόσυρση δύο επίμαχων διατάξεων, που κατά την αντιπολίτευση ευνοούσαν τη φοροδιαφυγή μέσω off shore εταιρειών, ζητώντας ωστόσο να αφαιρεθούν και άλλες αντίστοιχες στο νομοσχέδιο, ενώ αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σχετικά με τη στάση της τελευταίας απέναντι στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, με «αποκαλύψεις» εκ μέρους του Πάρι Κουκουλόπουλου, που προκάλεσαν την αντίδραση του Νίκου Τσούκαλη.

Κατά την πρωινή σημερινή συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης θεώρησε «θετικό» το ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ανάμεσα σε άλλες νομοτεχνικές αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο αργά χθες το βράδυ, απέσυρε δύο παραγράφους που αφορούσαν την φοροαπαλλαγή off shore εταιρειών που εκμίσθωναν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καθώς και ευρωπαϊκών ανωνύμων εταιρειών, των οποίων οι μετοχές ανήκουν σε εταιρείες που μετέχουν σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά. Ο κ. Λαφαζάνης ωστόσο, υπενθύμισε πως στο ίδιο άρθρο (33), εξακολουθούν να υφίστανται φοροαπαλλαγές off shore εταιρειών που δίνουν λαβή για φοροδιαφυγή.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάστηκε επίσης στην, προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο, αναστολή είσπραξης του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, τον οποίο υπολόγισε σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ στηλίτευσε και την απαλλαγή του εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη από κάθε κατηγορία προσωπικής ευθύνης που μπορεί να διατυπωθεί εναντίον του στο πλαίσιο της διαχείρισής του -μία διάταξη που συναντά και τις αντιρρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Εξάλλου, ο κ. Λαφαζάνης αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας ότι αντίστοιχους φόρους έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας πως στη Γαλλία και τη Γερμανία δεν φορολογείται η κατοχή ακινήτου, αλλά το εισόδημα που παράγεται απ’ αυτό.

Το ίδιο υποστήριξε αργότερα και ο Βύρων Πολύδωρας (ΝΔ), σημειώνοντας πως «στην Ευρώπη δεν υπάρχει φόρος ακινησίας (αυτό που λένε “φόρος κατοχής”), αλλά φόρος χωρών τελουσών υπό κατοχήν».
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ, «στοιχείο ολοκλήρωσης της χώρας. μετά από μια μακρά περίοδο καθυστέρησης», υπενθυμίζοντας πως η Εθνεγερσία του ’21 και η λήξη της Κατοχής, βρήκε αρκετούς Έλληνες με μεγάλες περιουσίες που παρέμεναν αφορολόγητες μέχρι σήμερα.

«Επειδή η έκρηξη των ανισοτήτων είναι εκτός ελέγχου, ο άμεσος αυτός φόρος είναι εξ αντικειμένου δικαιότερος από οποιονδήποτε έμμεσο. Πολλές φορές, η ακίνητη περιουσία υποκρύπτει κραυγαλέα φοροδιαφυγή. Δεν επιβάλλεται βεβαίως αναδρομικά η δικαιοσύνη, αλλά μπορεί να έχει και αυτόν το χαρακτήρα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του Π. Κουκουλόπουλου στη ΔΗΜΑΡ, για την οποία ισχυρίστηκε πως «στη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων είχαμε και προτάσεις που έλεγαν να εισπράξουμε 1 δισ. ευρώ από τους αγρότες για να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό».

«Πες το επιτέλους», επενέβη ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΝΔ)

«Επιτέλους! Κάποιοι να έχουν το θάρρος να λένε και από το βήμα της Βουλής αυτά που έλεγαν επί μήνες στις συσκέψεις μεταξύ μας!», επανήλθε ο Π. Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας: «Φυσικά, εμείς αντιδράσαμε, με επικεφαλής τον πρόεδρό μας Ευάγγελο Βενιζέλο, και είπαμε πως δεν θα δεχόμασταν επ’ ουδενί 4,2 δισ. ευρώ βεβαίωση. Και επειδή φθάσαμε σε πλεονάσματα, δέχθηκε η τρόικα το αίτημα υπό την πίεση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».

«Με έκπληξη άκουσα τον κ. Κουκουλόπουλο να προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα», αποκρίθηκε αργότερα ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. «Η ΔΗΜΑΡ είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση για τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων, με έσοδα 500 εκατ. ευρώ από αγροτικά και μη αγροτικά ακίνητα. Για τη φορολόγηση των αγροτικών προτείναμε διαφορετική κλίμακα, και αφορολόγητο για όλα τα αγροτεμάχια κάτω των 15 στρεμμάτων, ή αξίας από 20.000 έως 30.000 ευρώ», διευκρίνισε ο κ. Τσούκαλης.

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο νομοσχέδιο απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Λέτε πως θα καταργηθεί το τέλος που ίσχυε μέχρι σήμερα -και καταργήθηκε. Λέτε πως θα στοχεύσετε, ώστε τα έσοδα να είναι στον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Αυτό ακριβώς κάνει το νομοσχέδιο. Λέτε πως θα φορολογήσετε την κατοχή έργων τέχνης – να δω πού θα τα βρείτε. Θα φορολογήσετε τις καταθέσεις των τραπεζών (και δεν θα μείνει ούτε μία δραχμή από τα 160 δισ. που υπάρχουν στις τράπεζες). Κανείς δεν θα ασφαλίζει, και θα καταρρεύσει και η ασφαλιστική αγορά», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε, επίσης, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο στις 300.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει και το νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης. Αργότερα ωστόσο, παρατήρησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θεσπίζει το όριο αυτό κατ’ άτομο: «Με βάση το περιουσιολόγιο, με τη ρύθμιση αυτή ουσιαστικά αναφέρεστε στο 95% των συμπολιτών μας που είναι υπόχρεοι σε φορολογία. Οι υπόχρεοι σε φορολογία είναι 5,3 εκατομμύρια, τα 5,2 εκατ. των υπόχρεων θα έχουν αφορολόγητο, οπότε κατ’ άτομο το αφορολόγητο ανεβαίνει στις 500.000 ευρώ. Το 98% δεν θα πληρώσει τίποτα – και ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει να εισπράξει τα φορολογικά έσοδα που χρειάζεται το κράτος, από 100.000 ανθρώπους. Είμαστε σοβαροί; Αυτά είναι οικονομικά σοβαρών κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς αναφέρθηκε εκ νέου στην κατηγορία εκείνη των φορολογουμένων, οι οποίοι αγόρασαν με δάνειο κάποιο ακίνητο, αλλά έχασαν την κυριότητά του, λόγω χρεών προς την τράπεζα. «Να τα χρεωθεί η τράπεζα αυτά. Δεν το βάζετε», σχολίασε ο κ. Μαριάς, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Καπερνάρος στηλίτευσε και σήμερα τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα στη φορολογική διοίκηση να προβαίνει σε συντηρητικές κατασχέσεις, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση και χωρίς να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος.

«Κάποτε, η Δεξιά και το Κέντρο έλεγαν πως αν έρθει στα πράγματα η Αριστερά, θα χάσουν τα σπίτια τους οι νοικοκυραίοι. Τώρα, στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού και του σοσιαλισμού, τα κατάσχετε αδιάκριτα», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος (Νέα Μέρα), ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δίκαιος φόρος: «Επειδή δεν έχετε από αλλού να εισπράξατε, βρίσκετε τα ακίνητα. Όσο ακριβότερη είναι η περιοχή, τόσο το ποσό που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος, σε σχέση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, είναι λιγότερο», παρατήρησε.

«Αν είχατε την ίδια λογική και προοπτική, στο να φορολογείτε όλους αυτούς οι οποίοι έχουν το χρήμα στην τσέπη τους κι όχι τον ελληνικό λαό, ο οποίος πεθαίνει, τότε πράγματι θα βρίσκατε τα έσοδα για να καλύψετε τις μαύρες τρύπες. Τη στιγμή, όμως, που εσείς επιλέγετε να φορολογήσετε, να υπερφορολογήσετε, ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν πλέον κανένα εισόδημα, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μας φέρνετε πραγματικά ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή», σχολίασε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος.