«Η σημερινή πλειοψηφία οδηγεί σε μια συνταγματοποίηση του νεοσυντηρητισμού», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη διαδικασία της αναθεώρησης χωρίς τακτικισμούς και ενώ γνώριζε ότι θα μπορούσε να προκύψει μια άλλη πλειοψηφία. Επισήμανε δε ότι δεν είναι αντιληπτές εμμονές στο ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας και της εμμονής να μην συμπεριληφθεί ερμηνευτική διάταξη σε σχέση με τη δωροληψία και τα υπουργικά καθήκοντα.

«Είμαστε υπερήφανοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς τακτικίστικη λογική, προχωρήσαμε πέρυσι στη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, και αφού είχε προηγηθεί ευρύτατη διαβούλευση, έχοντας υπόψη μας ότι θα μπορούσε να προκύψει ύστερα μια άλλη πλειοψηφία, η οποία είχε τη δικιά της λογική, σε σχέση με το Σύνταγμα», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης παρατήρησε ότι οι θέσεις της πλειοψηφίας σήμερα έχουν μετακινηθεί σε καίρια ζητήματα, σε σχέση με το 2014 ενώ σε σχέση με το ζήτημα της κατεύθυνσης των συνταγματικών διατάξεων είπε ότι «βεβαίως αυτή η Βουλή, εφόσον έχει υπάρξει η λαϊκή ψήφος, έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να μην υπερψηφίσει μια διάταξη η οποία με την κατεύθυνσή της έχει συνομολογηθεί. Είναι όμως παράδοξο, στην προτείνουσα Βουλή όλοι να τα ψηφίζουν όλα και ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, να επιχειρείται να συνταγματοποιηθεί η εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, από αυτή που είχε ψηφιστεί την προηγούμενη φορά».

«Βεβαίως αποφεύχθηκαν κάποιες ακραίες προσπάθειες συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού. Πλην όμως η σημερινή πλειοψηφία οδηγεί σε μια συνταγματοποίηση του νεοσυντηρητισμού, αρκετά πέραν τω αναγκών που έχει η χώρα, μετά μάλιστα από μια πολυετή κρίση, και καθώς μάλιστα βιώνουμε την κρίση σε ευρωπαϊκή κλίμακα», είπε ο Νίκος Βούτσης και χαρακτήρισε μνημείο συντήρησης την εμμονή στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις η φιλολογία που ήδη εξελίσσεται για το ότι είναι δυνατό, με 151 ή και με λιγότερες ψήφους να επιλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας». «Πως έφτασε η ΝΔ σε αυτή τη θέση ενώ υπήρχε ευρύτατη συμφωνία για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής; Πως φτάσαμε να θεωρείται ότι αυτονόητο, δημοκρατικό, η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται μέσα από μια στενή κομματική επιλογή, πραγματικά δημιουργεί μεγάλο ερωτηματικά», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο προχωρά η Αναθεώρηση του Συντάγματος. «Είναι σαφές ότι η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν γίνεται μέσα σε μια ουδέτερη ιστορικά περίοδο», είπε ότι «γίνεται μετά από μια κρίση, μετά από μια φάση που λειτούργησε ακόμη και στο όριο ενός μνημονιακού παρασυντάγματος. Υπήρξαν δε κοινωνικά και θεσμικά ατοπήματα στη βάση των μνημονιακών και άλλων δεσμεύσεων. Επίσης, είναι μια συζήτηση που γίνεται μέσα σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή συζήτηση γι΄αυτό που αποκαλείται φάση μεταδημοκρατίας, η οποία βάζει θέμα αποκατάστασης σε μεγάλο βαθμό βασικών αξιών της δημοκρατίας».

«Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα»

«Η ναρκοθέτηση του πεδίου διαλόγου από τον ΣΥΡΙΖΑ και η τεχνητή πόλωση που δημιούργησε συνέτειναν στην επικράτηση κλίματος μικροκομματικών τακτικισμών που δημιουργούν άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα», ανέφερε κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου.

«Θα γίνει μια συζήτηση -εν πολλοίς ανούσια- για τα μικρά και τα διαχειριστικά. Εν τέλει θα ψηφίσουμε για μια αναθεώρηση λειψή, μίζερη, χωρίς όραμα, εντελώς ελλειμματική, που εθελοτυφλεί μπροστά στα μεγάλα αιτήματα της χώρας, όπως είναι η ασφάλεια του φορολογικού περιβάλλοντος, η απαγόρευση αναδρομικότητας των φορολογικών νόμων, η ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η θέσπιση της υποχρέωσης της πολιτείας να υιοθετεί δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας και ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων των πολιτικών κομμάτων και άλλα», είπε η Χαρά Κεφαλίδου και πρόσθεσε: «Πολύτιμες, πολυσυζητημένες, αναγκαίες τομές και αντίστοιχα γενναία βήματα αναβάλλονται, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά πόσο άτολμο είναι το πολιτικό σύστημα. Ίσως να αποτελέσουν προεκλογικές κορώνες στο μακρινό μέλλον».

Είπε ακόμα ότι προχωράμε σε μια συνταγματική αναθεώρηση χωρίς κουβέντα για την ανώτατη εκπαίδευση και το άρθρο 16 του Συντάγματος, σαν και τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια να μην είναι κάτι που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. «Προτιμάμε να κοροϊδεύουμε τις ιδεοληψίες μας, συνεχίζοντας να παρακάμπτουμε το Σύνταγμα με παράπλευρες διαδικασίες αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων από ιδιωτικά πανεπιστήμια και συνεργαζόμενα κολλέγια, γιατί μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά είναι οι υποχρεώσεις μας μέσα από το ενωσιακό δίκαιο», επισήμανε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

«Εθνική υποχρέωση η ενεργοποίηση του θεσμού της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού»

«Έχουμε την εθνική υποχρέωση να ενεργοποιήσουμε τον θεσμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, όχι απλώς για συμβολικούς λόγους, αλλά γιατί το προστάζει το ίδιο το Σύνταγμα», ανέφερε κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ταραντίλης. Ο βουλευτής συνέδεσε την ανάγκη ενεργοποίησης θεσμού της ψήφους των Ελλήνων του εξωτερικών με το πρώτο άρθρο του Συντάγματος.

«Αναφέρομαι στην καταστατική και μη αναθεωρητέα διάταξη του άρθρου 1 παρ. 3, η οποία αφορά την ίδια τη μορφή του Πολιτεύματος και ορίζει ότι όλες οι εξουσίες του Πολιτεύματος υπάρχουν υπέρ του Λαού αλλά και του Έθνους, δηλαδή του ευρύτερου Ελληνισμού», είπε ο Χρήστος Ταραντίλης και επικαλέστηκα και τη διάταξη του άρθρου 51 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποία ορίζει ότι οι Βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος, «άρα και τους Έλληνες του Εξωτερικού, άρα και δια μέσω Βουλευτών Εξωτερικού».

«Πλέον τούτου όμως, τον θεσμό της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού τον επιβάλλει η ίδια η Ιστορία. Είναι πρωταρχικής και θεμελιώδους σημασίας να κρατήσουμε ενωμένο τον Ελληνισμό και να τον καταστήσουμε κοινωνό, υπεύθυνο και ενεργό ενώπιον των γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ήταν πάντα και θα παραμείνει κάτι πολύ μεγαλύτερο από το άθροισμα της ιστορίας και των ανθρώπων μιας μόνο περιοχής».