Τις διατάξεις του νέου Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ σήμερα, παρουσίασε στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος Φίλιππος Πετσάλνικος, ενημερώνοντας το Σώμα.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, οι ρυθμίσεις αυτές θα συμβάλλουν τόσο στην ενίσχυση της διαφάνειας και στη βελτίωση της ποιότητας του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου, όσο και στην αναβάθμιση της λειτουργίας του βουλευτή και του ρόλου του στη νομοθετική παραγωγή.

Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να έχει τόση σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα του παραγόμενου νομοθετικού έργου», ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές εξέφρασε τη βεβαιότητα για την πολύτιμη συνδρομή τους στην υλοποίηση του σκοπού αυτού.

Οι σημαντικότερες αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής αφορούν:

– τη νομοθετική προδικασία, κατά το στάδιο της οποίας τα νομοσχέδια, που κατατίθενται, πρέπει πλέον να συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των προτεινόμενων ρυθμίσεων και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί. Επίσης ο υπουργός ενημερώνει εγγράφως τα μέλη της αρμόδιας διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, αποστέλλοντας τα κείμενα που τίθενται προς διαβούλευση.

– την επεξεργασία νομοσχεδίων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου καθιερώνεται στάδιο διπλής ανάγνωσης. Η επεξεργασία και εξέτασή τους, γίνεται σε δύο στάδια που απέχουν επτά πλήρεις ημέρες μεταξύ τους. Στο μεσοδιάστημα δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της επιτροπής να υποβάλλουν στον αρμόδιο υπουργό προτάσεις και βελτιώσεις για τις οποίες λαμβάνει θέση στη δεύτερη ανάγνωση. Το ίδιο δικαίωμα έχει και κάθε ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να διατυπώσει γνώμη, εφόσον το νομοσχέδιο ή η πρόταση νόμου εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου γίνεται εκ νέου συζήτηση και ψήφιση κάθε άρθρου ξεχωριστά. Εξαίρεση γίνεται στα κατεπείγοντα και τις ειδικές νομοθετικές διαδικασίες.

– τη κατάθεση νομοσχεδίων έως την Πέμπτη στις 20.00 και τροπολογιών, μέχρι την Παρασκευή ώρα 13.00.

– τη σύσταση δύο νέων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών: Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων και Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, συστήνεται Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

– τη θέσπιση της συμμετοχής της Βουλής στη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα, η επιλογή του προέδρου, του αντιπροέδρου και δυο μελών της διοίκησής της γίνεται με ομοφωνία, ή τουλάχιστον με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

– τον κοινοβουλευτικό έλεγχο δημοσίων συμβάσεων, από τις διαρκείς επιτροπές.