Μία ιστορία από τη διαπραγμάτευση του 2015 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών φέρνει στην επιφάνεια το άρθρο του Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times.

Το άρθρο βασίζεται στο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» της Έλενας Βαρβιτσιώτη της Κατερίνας Δενδρινού, το οποίο περιγράφει το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος των FT, στο βιβλίο περιγράφονται «με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πόσο κοντά έφτασαν οι Τσίπρας-Βαρουφάκης να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης μέσα από ένα μείγμα αλαζονείας, αναποφασιστικότητας και επίμονης τυφλότητας».

Η ατάκα της Μέρκελ που έκανε τον Τσίπρα να χλωμιάσει

Ο Πίτερ Σπίγκελ, αφού παρουσιάζει το βιβλίο, στέκεται σε ένα διάλογο που είχαν ο Ντόναλντ Τουσκ με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών στην οποία -όπως αναφέρει- «ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησε σε μια ντροπιαστική “kolotoumba” που εμπόδισε το Grexit».

«Όταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον κάλεσε για μια τελική συνάντηση με τον Γάλλο, Φρανσουά Ολάντ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, το μόνο που ρώτησε (σ.σ. ο Τσίπρας) ήταν αν μπορούσε να φέρει τον υπουργό του μαζί. “Μόνο αν φέρω κι εγώ τον δικό μου” ήταν η απάντηση της κ. Μέρκελ, η οποία αναφερόταν στον τότε Τσάρο της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

«Μόνο όταν ο Τσίπρας χλώμιασε, η Μέρκελ του αποκάλυψε ότι απλά αστειευόταν» συνεχίζει ο Σπίγκελ.

«Στο τέλος» συνεχίζει το άρθρο, «ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώθηκε στον τύπο του ηγέτη που ήθελαν οι Βρυξέλλες»

«Αλλά η kolotoumba του Τσίπρα ήταν τέτοια ώστε οι ηγέτες της Ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες επισημαίνουν συνέχεια στον διάδοχό του Κυριάκο Μητσοτάκη να μην απομακρυνθεί από το δημοσιονομικό μονοπάτι» συμπληρώνει ο Σπίγκελ.