Ένας από τους βασικούς στόχους της Ένωσης των χωρών της Ευρώπης είναι η προαγωγή της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ήταν σήμερα κύριος ομιλητής στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στην Λευκωσία.

Η μείωση δηλαδή, όπως σημείωσε, των διαφορών με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση κυρίως στην κοινωνική συνοχή.

Όμως, επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, όπως διαπιστώνουμε, τα μέτρα και οι δράσεις αφορούν σε κανονικές συνθήκες. Σε συνθήκες ομαλές. «Και όχι, δυστυχώς, σε συνθήκες κρίσης, κρίσης μεγάλης με πολλούς άξονες, κρίσης οικονομικής, κοινωνικής πολιτικής, κρίσης αξιοπιστίας του ίδιου του οικοδομήματος της ΕΕ συνολικά, αλλά και κάθε χώρας – μέλους χωριστά», όπως τόνισε.

Υπέδειξε ότι δεν πρέπει να βιαστούν κάποιοι να διαχωρίσουν τους πολίτες της Ευρώπης σε βόρειους και νότιους. «Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί όταν αναφέρονται στις χώρες του λεγόμενου πλούσιου Βορρά και στις χώρες του Νότου», σημείωσε και εξήγησε: «Δεν υπάρχουν βόρειοι και νότιοι πολίτες στην Ενωμένη Ευρώπη. Και αυτό πλέον είναι ορατό σε όλους, αφού η κρίση δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι οι έρευνες που γίνονται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα κοινωνικά ζητήματα απασχολούν όλο και πιο έντονα τους Ευρωπαίους πολίτες. Όσο δε η κρίση, παρατήρησε, οδηγεί σε λιτότητα, με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη και όσο η ύφεση μεγαλώνει τόσο οι πολίτες της Ευρώπης ανησυχούν. «Και ανησυχούν διότι βλέπουν πως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο συρρικνώνεται.

Το παράδειγμα της Ελλάδας, όπως και αυτά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι ενδεικτικά», υπογράμμισε.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, μέσα στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, όπου οι αποκλίσεις εντείνονται και η οικονομική σύγκλιση φαντάζει ως ουτοπία, «είναι φυσικό επακόλουθο να οξύνεται η κριτική και η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς που διαχειρίζονται τις τύχες τους, απέναντι στην πολιτική γενικότερα αλλά και απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Λαϊκίστικες φωνές, εθνικιστικές και ακραίες απόψεις ακούγονται όλο και συχνότερα. Φωνές που δυστυχώς κερδίζουν έδαφος, διότι εκμεταλλεύονται τη δυσφορία των πολιτών. Δυσφορία που εκφράζεται σε βάρος των πολιτικών σχηματισμών, εκείνων που έχουν επωμιστεί το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της κρίσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Το ζητούμενο, σημείωσε, είναι τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να αναστρέψουν τη δυσμενή εικόνα που οι πολίτες αποκτούν τα τελευταία χρόνια.

Επιβάλλεται, τόνισε, να λάβουμε τις αποφάσεις εκείνες, στο μέτρο πάντα του δυνατού, που θα συμβάλουν στην προσπάθεια απεγκλωβισμού από τη λιτότητα, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Να λάβουμε τις αποφάσεις που θα αμβλύνουν την όποια αμφισβήτηση ως προς τη χρησιμότητα και την ιδιαίτερη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.