Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία η παράταση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών και δη του ΕΣΡ είναι συνταγματικά ανεκτή για εύλογο χρονικό διάστημα εφόσον συντρέχει εύλογη αιτία, αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Μιχελάκη με την οποία έχει επισημάνει ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα οι αποφάσεις και τα πρόστιμα του ΕΣΡ λόγω μη νόμιμης συγκρότησης του», επειδή έχουν δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής.

Μάλιστα, ο κ. Μιχελάκης έχει επισημάνει ότι τα μέλη του ΕΣΡ θα έπρεπε κατά την κείμενη νομοθεσία να είχαν προ πολλού αντικατασταθεί, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη Εύη Δεμίρη και Ιωάννης Παπακώστας – τα οποία τοποθετήθηκαν τον Μαϊο του 2002 – έχουν ήδη συμπληρώσει 10 χρόνια και 8 μήνες παραμονής στις θέσεις τους.

Όπως εξηγεί στο έγγραφό του, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου, «σύμφωνα με το άρθρο 101Α του Συντάγματος τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών διορίζονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία.Η επιλογή τους γίνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με απόφαση που λαμβάνεται τουλάχιστον με αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της. Η επιλογή, δηλαδή, των μελών των ανεξάρτητων αρχών γίνεται με όρους πολιτικής συναίνεσης, η οποία ούτε είναι ούτε μπορεί να θεωρείται αυτονόητη και δη μια δεδομένη χρονική στιγμή».

Ο συντακτικός νομοθέτης αναγνωρίζοντας ακριβώς αυτή τη διάσταση της λειτουργίας της Διάσκεψης των Προέδρων δεν διέγραψε σε επίπεδο Συντάγματος συγκεκριμένα αυστηρά προσδιορισμένα χρονικά όρια για την άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας, αναφέρει, επίσης, ο κ. Κεδίκογλου.

Για τη δυστοκία που παρατηρείται στη δυνατότητα της Διάσκεψης των Προέδρων να προχωρήσει σε αλλαγές στις Ανεξάρτητες Αρχές για τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει, έχει εκφράσει πρόσφατα τον προβληματισμό του και το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Η λήψη απόφασης απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον των τεσσάρων πέμπτων αλλά αυτή η πλειοψηφία προσκρούει σε αντιρρήσεις των κομμάτων που θα πρέπει να ομονοήσουν.

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει επισημάνει το πρόβλημα από τον περασμένο Νοέμβριο και έχει ζητήσει από τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Ο κ. Μιχελάκης στην ερώτησή του αναφερόταν σε παλαιότερη απόφαση του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε πρόστιμο που είχε επιβάλει το ΕΣΡ σε περιφερειακό κανάλι της Κρήτης, γιατί είχε λήξει η θητεία τριών μελών του.

Αναφερόταν επίσης και σε τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία παρατείνεται η θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών για διάστημα δύο μηνών προκειμένου «να διασφαλιστεί η αρμονική συνέχεια στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης», όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση.

Όπως σπεύδει να διευκρινίσει στην έγγραφη απάντηση του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, η προθεσμία για την αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών παρατάθηκε μεν διαδοχικά, ωστόσο, «καταρχάς πρόκειται για παρατάσεις όχι αυτής καθαυτής της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών, αλλά της προβλεπόμενης προθεσμίας για την άσκηση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της αρμοδιότητας επιλογής νέων μελών των ανεξάρτητων αρχών, σε αντικατάσταση εκείνων που έχουν συμπληρώσει οκταετία. Επιπλέον, στο σύνολό τους οι παρατάσεις αυτές είναι ορισμένες και σύντομες χρονικά και τελούν σε απόλυτη συνάρτηση με την ανάγκη διασφάλισης της αρμονικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης σπεύδει να επισημάνει ότι το ζήτημα αφορά όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Την προηγούμενη εβδομάδα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφη απάντηση σε αντίστοιχη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη για την αντικατάσταση του μελών του Συνηγόρου του Πολίτη.