Στο 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «Η αεροπορική ισχύς ως στρατηγικός παράγοντας στην εξέλιξη της άμυνας και ασφάλειας», που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Σχολή Ικάρων, στην αεροπορική βάση Δεκελείας στο Τατόι, έδωσε το «παρών» και απηύθυνε ομιλία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ζούμε με έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην εξομάλυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών προκειμένου να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην «πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία καταδικάσαμε και η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων διεθνώς από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη στάση που υιοθέτησε η Κύπρος και παραμένουμε συντονισμένοι με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για μελλοντικές ενέργειες», επανέλαβε ο υπουργός.

Στην ομιλία του, ο κ. Αποστολάκης επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας, η ειρήνη ποτέ δεν ήταν δεδομένη. Τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος, η γειτονιά μας, είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας».

«Αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων θα έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα της περιοχής, ενώ οι συνέπειες ενδέχεται να επεκταθούν στην άμεση περιφέρεια και πέραν αυτής», προειδοποίησε ο υπουργός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεδομένης της διαφορετικής φύσης, της κλίμακας και της πολυπλοκότητάς τους, καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Επιβάλλεται η συντονισμένη πολυμερής συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων και εταίρων. Θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιδέα».

«Η Ελλάδα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας»

«Σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα, ως σημαντικός δρων και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προαγωγή συνεργειών και πρωτοβουλιών. Δημιουργούμε παραγωγικές σχέσεις και βελτιώνουμε ήδη υφιστάμενες, πέραν του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Η Ελλάδα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας. Χτίζει γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και γόνιμης αλληλεπίδρασης.

Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν την εθνική προσπάθεια συνίσταται στην άσκηση ενεργής, πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία υπηρετεί και εκτείνεται στο πολιτικό πεδίο. Αναπτύσσουμε πληθώρα δραστηριοτήτων και κοινή εκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις σχεδόν όλων των χωρών της περιοχής, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. Φυσικά, καλλιεργούμε τις σχέσεις μας με την Κύπρο, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Μαρόκο, τις χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τις ΗΠΑ και τις βαλκανικές χώρες», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Και συμπλήρωσε: «Όσον αφορά την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει την ενίσχυση της σταθερότητας και τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής, με την υλοποίηση και την οικοδόμηση αμυντικών δυνατοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αναλάβει το έργο επιτήρησης του εναέριου χώρου της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου και, σύντομα, και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αμυντική διπλωματία μας αξιοποιεί τις καλές σχέσεις που η Ελλάδα παραδοσιακά έχει με τον αραβικό κόσμο, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Συνεπώς, φέρνουμε κοντά χώρες με ιδιαίτερες, διαφορετικές ή ιστορικά αντίθετες πολιτικές, προάγοντας τη μεταξύ τους συνεργασία».

Στο σημείο αυτό ο Ευάγγελος Αποστολάκης παρατήρησε ότι «η αεροπορική ισχύς, μέσω της αμυντικής συνεργασίας, έχει απτή και πολύτιμη συμβολή για την καλλιέργεια συνεργασιών και την ανάπτυξη συνεκτικής και αποτελεσματικής αποτροπής και συλλογικής άμυνας».

«Το καλύτερο παράδειγμα αυτού αποτελεί η άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ”, που πραγματοποιήσαμε τον προηγούμενο μήνα, μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις στη Μεσόγειο για το 2019, κατά την οποία σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται δίπλα-δίπλα. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε επίσης ένα σαφές μήνυμα για την ικανότητά μας να επιχειρούμε αρμονικά και αποδοτικά μαζί, καθώς και της αποφασιστικότητάς μας να προαγάγουμε την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”, σχολίασε περαιτέρω.

«Υπάρχει ανάγκη για προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ευστροφία»

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αεροπορική ισχύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι «έχει τη δυνατότητα να προβάλλει τις προθέσεις ενός κράτους και να υποστηρίξει τους εθνικούς του στόχους και συμφέροντα. Αλλά, δεν μπορεί πλέον να εξετάζεται μεμονωμένα. Πρέπει να ενταχθεί και να αλληλεπιδρά με άλλους κλάδους και συστήματα συμμαχιών.

Έτσι, για να αποφέρει τη μέγιστη ισχύ και να επιτύχει τα επιθυμητά στρατηγικά αποτελέσματα στο σωστό τόπο και χρόνο, η αεροπορική ισχύς πρέπει να εφαρμόζεται σε πολυχωρική βάση με άλλα στρατιωτικά εργαλεία και όργανα εθνικής ισχύος. Και βεβαίως, σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες άμυνας και ασφάλειας υποστηρίζοντας τους σκοπούς, τους τρόπους και τα μέσα της υψηλής στρατηγικής.

«Σε αυτούς τους καιρούς των ραγδαίων αλλαγών και των απρόβλεπτων προκλήσεων, οι οποίες τονίζουν την ανάγκη για προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ευστροφία, ο μετασχηματισμός και η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελούν μονόδρομο. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη δυνατοτήτων καθίστανται αναγκαίες», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα θεωρεί τις πολυμερείς συνεργασίες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια μια από τις ύψιστες προτεραιότητές της. Τιμούμε τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Προάγουμε την ειρήνη και σταθερότητα, επιχειρώντας από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και τις υφιστάμενες Συνθήκες», επισήμανε καταληκτικά.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο είναι ο διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ και διοικητής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, ο διοικητής της Αεροπορίας του Ισραήλ, ο στρατιωτικός σύμβουλος του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ο διοικητής της αερομεταφερόμενης δύναμης Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ, ο υποδιοικητής της συμμαχικής διακλαδικής Διοίκησης Δυνάμεων της Νάπολης και ο υποδιευθυντής του Κλάδου Εκπαίδευσης της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας.

Το 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, διεξάγεται στο αμφιθέατρο «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής Ικάρων στη Δεκέλεια, στις 15 και 16 Μαΐου με θέμα «Η Αεροπορική Ισχύς ως Στρατηγικός παράγοντας στην εξέλιξη της Άμυνας και της Ασφάλειας».

Στον χώρο VIP πρόκειται να παρουσιαστούν δέκα εμβληματικά εκθέματα της συλλογής του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά με συνάφεια προς το αντικείμενο του συνεδρίου. Επίσης στον χώρο έξω από το Αμφιθέατρο «Νικόλαος Σιαλμάς» θα διεξαχθούν εργαστήρια (Workshops) με επιλογή των παρακάτω τριών θεματικών ενοτήτων:

  • Υπολογιστικές Μηχανές της Αρχαιότητας
  • Κρυπτογραφία
  • Παιχνίδια Στρατηγικής των Αρχαίων Ελλήνων

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους μέσα από ένα εκπαιδευτικό – ψυχαγωγικό εργαστήρι που θα λειτουργήσει ως συνδετήριος κρίκος της αρχαιότητας με το σήμερα στον τομέα της τεχνολογίας.