«Η ελληνική Βουλή έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει την Πέμπτη παρά τις όποιες αποστασίες από τον κυβερνητικό συνασπισμό» γράφουν στο editorial τους οι New York Times.

«Σε αντάλλαγμα οι διεθνείς πιστωτές υπόσχονται να σκεφτούν αλλά όχι και να εγγυηθούν μειώσεις επιτοκίων ή επιμήκυνση αποπληρωμής… για να αποφύγουν μια χρεοκοπία» συνεχίζει το άρθρο.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος «κανένας υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις τρομερές συνέπειες ενός όχι. Αλλά και κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή της κοινωνικής σταθερότητας που φέρνουν οι περικοπές».

«Το ζήτημα είναι ότι όλα στο πακέτο λιτότητας έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν και έχουν αποτύχει» σημειώνει η εφημερίδα.

«Αυτά τα ανούσια βήματα» συνεχίζει «δεν θα επιτύχουν να κάνουν βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας ούτε να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό και να αναστήσουν την οικονομία».

Ο έντονα αυτός επικριτικός πλέον τόνος που διαπνέει πολλά δημοσιεύματα βέβαια δεν ήταν και τόσο κοινός μέχρι και πριν λίγους μήνες που η Ελλάδα και όχι οι αποφάσεις των δανειστών βρισκόταν στο στόχαστρο.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της όταν η οικονομία της καταρρέει» αναφέρεται.

«Οι Έλληνες χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα πολιτικό σύστημα που απέτυχε να τους υπερασπιστεί» προσθέτει ο αρθρογράφος.

«Και πολλοί πιστωτές -όπως υποπτευόμαστε- ξέρουν ότι η απάντηση δεν είναι περισσότερη λιτότητα».

Ενώ στρέφει τα πυρά του και κατά της Γερμανίας και της Α. Μέρκελ λέγοντας ότι «η Μέρκελ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η οικονομική τιμωρία θα πιέσει τους Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Μπορεί αυτή να είναι μια πολιτική ρητορεία για να κερδίσει η κα Μέρκελ τις εκλογές στη Γερμανία αλλά είναι και μια βαθειά και βαθύτατα ανούσια τραγωδία για την Ελλάδα» καταλήγει.